Lundaprofessorn är tillbaka

Lundaprofessorn, som tog bloggpaus i våras, är tillbaka, nu utan anonymitetens täckmantel (jag visste förstås att det var Thomas hela tiden) och han fyrar raskt av ett läsvärt inlägg om Nobelpriset.

Välkommen tillbaka, Thomas!

Publicerat i vetenskapshistoria | Etiketter , | Lämna en kommentar

Forskningspolitiska rådgivare

Jon Agar skriver ett blogginlägg som på ett intressant vis diskuterar den brittiska posten som ”Government Chief Scientific Adviser” och hur denna utvecklats under femtio år.

Jag kan inte låta bli att tänka på Helene Hellmark Knutsson. Egentligen har jag inga problem i princip med att det finns en generalistpolitiker utan vare sig högskoleexamen eller doktorstitel eller yrkesverksamhet inom högskolesektorn på posten som minister för högre utbildning och forskning – det händer mest hela tiden att ministern för ett område saknar egen arbetslivserfarenhet från området i fråga. Men om man saknar tyngre erfarenhet från det fögderi man är satt att förvalta som ansvarig minister blir det kanske extra viktigt med kunniga rådgivare som har just sådan erfarenhet.

Vilka egenskaper bör då en sådan rådgivare eller grupp av rådgivare till en minister ha? Från Agars bloggpost, som bygger på hans deltagande i en paneldebatt i Royal Society nyligen, kan vi lyfta en lista som ringar in kravspecifikationen för en sådan post. Listan kommer ursprungligen från Solly Zuckerman, biologen och miljöforskaren som gjorde många insatser för den brittiska staten, inte minst under det andra världskriget då han deltog som en av de vetenskapliga experter som med hjälp av operationsanalys försökte vässa de allierades bombkampanjer mot det nazistiska Europa. Hans forskningspolitiska karriär inkluderar bland annat rollen som Government Chief Scientific Adviser till Harold Wilsons och Edward Heaths regeringar.

Listan ser ut såhär:

1) Offer up sensible, reasoned, dispassionate advice
2) Be independent of vested interests
3) Keep in touch (in civil service and in science)
4) Answer requests for information. CSAs play this role in departments
5) Anticipate information that will be needed, and therefore commission research if necessary
6) Sometimes (!) manage staff
7) Should not be excluded from key discussions (cf Tizard*)
8) Be personally trusted by Prime Minister
9) Be personally trusted by Cabinet Secretary

[...]

* Henry Tizard, a key character in the story of radar and the main science adviser in Attlee’s administration, was excluded from the decision to proceed with Britian’s independent atomic bomb, and, even though he was chair of the Defence Research Policy Committee, excluded from much nuclear discussions thereafter. Attlee’s decision was taken by a secret committtee, and was an extraordinary breach of normal Cabinet decision-making. Tizard’s exclusion had consequences for shaping post-war defence research, as this paper which I co-wrote with Brian Balmer explored.

Publicerat i vetenskap | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

HT vid LU: Visioner, vägval och verkligheter

”HT vid LU: Visioner, vägval och verkligheter” är titeln på en paneldebatt som tar sin utgångspunkt i boken Carl-Gustaf Andréns bok Visioner, vägval och verkligheter: svenska universitet och högskolor i utveckling efter 1940 (Lund: Nordic Academic Press, 2013). Förutom Andrén medverkar även Samuel Byrskog, Anders Ohlsson, Karin Salomonsson och Lynn Åkesson. Moderator: Thomas Kaiserfeld. Tid: 20 november 18.15-20, plats: LUX. Mer detaljer.

Kan bli intressant.

Publicerat i universitets- och forskningspolitik | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Amatörastronomiska ideal

En av de analyser av amatörastronomins historia som jag är intresserad av rör de olika ideal som finns bland amatörerna och de subkulturer som växt fram inom amatörastronomin under de senaste 100 åren. Detta är ämnet för ”Passion istället för profession: ideal och identitet i amatörastronomins historia från 1700-tal till 1900-tal”, publicerad i Utopin i vardagen: sinnen, kvinnor, idéer: en vänbok till Elisabeth Mansén, Jenny-Leontine Olsson, Ylva Söderfeldt, Anna Ohlsson och Jonas Ellerström (red.) (Lund: Ellerström, 2014).

En pdf-version av mitt bokkapitel kan laddas ned här

Publicerat i vetenskap | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

History and Policy

History and policy, som jag skrivit om tidigare, uppmärksammas nu i tidskriften Scandia i form av två artiklar.

David Edgerton, teknik- och vetenskapshistoriker vid King’s College, där History and Policy har en institutionell bas, träffade jag på en workshop på KVA för ett par månader sedan. Över en öl på kvällen pratade vi mest om tidsstandardiseringsprocesser, men han berättade också om sitt arbete med History and policy mer allmänt; mer specifikt berättade han om sina interaktioner med politikerna i parlamentet för att historisera och kritisera forskningspolitiska myter, interaktioner han beskrev som givande och meningsfulla.

Publicerat i Historia | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Gästbloggare

Jag är gästbloggare på Curie, VRs nättidskrift. Första inlägget handlar om långsiktig forskning och amatörers bidrag till vetenskapen.

Publicerat i vetenskap | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Lundaprofessorn slutar blogga

Den anonyme Lundaprofessorn lägger ner sitt bloggande, åtminstone i ett års tid. Synd, tycker jag som haft mycket läsglädje av vederbörandes kommentarer till stort och smått i universitetsvärlden.

Publicerat i Blogging | Etiketter , | Lämna en kommentar

De senaste dagarna

I dag: snabb arkivräd på Centrum med dess fantastiska samlingar och landets bästa arkivarier. Gyldén, Bohlin, telegrafi, fyrar, statsanslag till KVA med mera.

I går: underbar workshop med David Edgerton och hela SMS-gänget. Presenterade paper om tidsstandardisering.

I tisdags: bra intervju med Ivar Hamberg, framträdande amatörastronom och en viktig källa för amatörastronomiprojektet. ATM, Dobson, GAK, SUAA, fototeknik, CCD och mycket annat avhandlades.

Publicerat i vetenskapshistoria | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Några länkar

Jag skriver på projektbloggen om amatörer och språkvetenskap samt gör en kortare levnadsteckning över John Dobson, en viktig amatörastronom som dog nyligen.

Den anonyme lundaprofessorn beskriver ESS som en forskningspolitisk gökunge.

David Armitage och Jo Guldi diskuterar Braudel och vem dyker upp i manuskriptet om inte Herman Kahn. Den texten skall jag printa ut och läsa!

Publicerat i vetenskap | Etiketter , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Klimatforskning och forskningsfinansiering

Keelingkurvan är en viktig empirisk del av klimatforskningen. Nu är den hotad. [Via Alice Bell.].

Ledningen för denna långa och viktiga mätserie pekar på flera faktorer: mätningar på global skala faller mellan olika forskningsfinansiella organ; långsiktighet fungerar inte alltid i de sammanhang där man skall söka finansiering:

long-term observations of the environment continue to be viewed as outside the scope of normal scientific research. After 20 or 30 years of proposals, the science agencies take the view that continued support ought to be someone else’s concern. While the measurements gain importance with time, their longevity actually makes them harder, not easier, to support.

Mer bakgrund finns här.

Det är inte första gången programmet hotas av förändringar i forskningsfinansieringssystemet. Nu försöker man få in pengar från allmänheten via en donationssida. Skall bli intressant att se hur det hela utvecklar sig.

Update 7 januari Alice Bell skriver i The Guardian om finansieringen av Keelingkurvan.

Publicerat i vetenskap | Etiketter , , , | 1 kommentar

Professionsförbundet

Ylva Hasselberg, Shirin Ahlbäck, Sverker Gustavsson, Sharon Rider och Alexandra Waluszewski vid Uppsala universitet håller på att starta Professionsförbundet. Att döma av programskriften ser det riktigt lovande ut.

Publicerat i universitets- och forskningspolitik | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Mary Beard och public service

Igår, på bästa sändningstid en lördagskväll, såg vi första avsnittet av Meet the Romans, Mary Beards TV-serie. Romarna har alltid fascinerat mig – jag ser gärna fler avsnitt! Mötet mellan den kunnige och lite exhibitionistiske Cambridgeprofessorn och BBC, kanske världsmästare i public service, blir bra populärvetenskap.

Det är ett tecken i tiden att serien inte visas på SVT, utan på Kunskapskanalen. (För att inte tala om att SVT inte gjort serien, men det är länge sedan sådana som Hatte Furuhagen var programchef på Sveriges Television.) Ytlighet och kortsiktigt jagande efter tittarsiffror och en därmed sammanhängande produktion av TV- och radioprogram som lika gärna kan göras av kommersiella bolag tycker jag är den riktning som svensk public service långsamt men säkert glidit åt det senaste årtiondet. Förändringen av radioprogrammet Obs, som bland andra Johan Norberg och Björn af Kleen kritiserat, är bara ett av de senaste exemplen.

Visst, Kunskapskanalen är en del av SVT/UR, men jag tycker det känns lite trist att program av typen Meet the Romans förpassas dit, istället för att visar på TV1 eller TV2. Det är väl en trend som bara kommer att fortsätta. Clemens Poellinger beskriver (SvD Kultur 29 december s 10) Martin Österdahl, som blir ny programdirektör på SVT, såhär:

har jobbat med underhållning och sport sedan 2005. I våras var han projektledare för kolossalevenemanget Eurovision Song Contest. Han säger sig vara fast besluten att ge TV4 en match om tittarsiffrorna. Räkna med att public servicegigantens profil kalibreras än mer mot bred underhållning.

Snart kanske det bara är frånvaron av reklam som skiljer SVT från TV4?

Publicerat i Media | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Länkar

Några länkar:

Patrick McCray om satellitövervakning.

Lundaprofessorn skriver om utlysningar och ansökningar.

Har ägnat ett par bloggposter åt mindre kända amatörastronomer på projektbloggen: Otto Forsell och Johannes Andersson.

Publicerat i vetenskap | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Ett digitalt museiföremål

Jag har använt gopher. Jag har använt telnet till vardags. Jag har använt lynx och Mosaic i betaversion. (Japp, så gammal är jag.)

Men jag använde aldrig den här webläsaren.

Läs mer här. [via Jason Kottke.]

Publicerat i nätkultur | Etiketter , , | 1 kommentar

Gammal teknik, igen

Jag ägnar en stund på söndagskvällen åt Syrienkonflikten speglad i icke-vaniljmedia. Där är det lätt att hitta ambitiösa skribenter som använder öppna källor; med en kombination av teknisk nördighet och tidskrävande arbete ger dessa en annan ingång till konflikten än till exempel den snabbt genombläddrade SvD eller inslag på några minuter på P1.

En genomgång av tekniska detaljer kring kemiska stridsmedel i Syrien, militär uppbyggnad i östra Medelhavet, Assad har uppenbarligen skickat två Su-24 Fencer attackflygplan mot Cypern för att testa brittiska försvarssystem, i USA pågår den strategiska debatten och Barack Obama har förstås inte enbart anhängare, anti-Assad styrkor (från en bataljon med ursprung i Kaukasus – vilket ger ytterligare en dimension vad gäller Rysslands del i konflikten) hackar stridsspetsar vilket gör att de når längre, någon har följt ett ryskt flygplan som evakuerar rysk personal från Syrien på Flightradar24.

Och så vidare.

Hur rättvisande, användbara och sanningsenliga den här typen av källor är får väl framtiden utvisa. Jag tänker på en föreläsning jag brukade hålla när jag fortfarande arbetade på Forskningspolitiska institutet. Där, på Wilhelm Agrells kurser i underrättelseanalys, hade jag ett eller annat moment som behandlade för- och nackdelar med den här typen av källor. I vilket fall tror jag man kan fastslå att skribenter på exempelvis Information dissemination, The Aviationist, Brown Moses Blog, The Rogue Adventurer och deras systerpublikationer ofta ger en annan bild än den man får i mainstreammedia.

I vilket fall.

En sak som förvånade mig när jag satt och klickade runt i den här textrymden som på ett så typiskt sätt kombinerar utrikespolitik, strategi och militärteknologi var förekomsten av U-2. Det verkar som om USA flyttar ett par U-2 spionflygplan närmare Syrien, närmare bestämt Cypern.

U-2?

Jag associerar till det kalla kriget, Chrustjev, Kubakrisen, Kennedy. Skapad av Lockheed, lyfte U-2 för första gången i augusti 1955, men flygplanet används uppenbarligen fortfarande.

Lite som B-52 och annan teknik som vägrar dö.

Publicerat i teknikhistoria | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar