Katalog -1957, LUB

UB i Lund renoverar. Även om UB mest verkar ursäkta sig utåt vad gäller en tillfällig brist på studieplatser, så är effekterna för oss forskare också väsentliga.

Jag förstår att man måste renovera en så gammal – och vacker! – byggnad som UB ibland. Men sättet man genomför en sådan renovering kan diskuteras; jobbiga bieffekter för forskning skulle kunna minimeras.

Ett exempel: man kan för tillfället inte använda Katalog -1957. Denna fullkomligt centrala katalog är under lång tid inte tillgänglig. Hur skall man kunna navigera i bibliotekets bestånd utan en katalog? Hur skall man kunna få en överblick över ett fält utan att snabbt få fram centrala tidskrifter och publikationer via den ämnesmässiga delen av Katalog -1957? Det går inte. Det är tur att jag inte är doktorand mitt uppe i ett avhandlingsarbete i någon av de historiska ämnena vid Lunds universitet; ett avbrott likvärdigt med pandemin – men som hade kunnat undvikas. Man hade kunnat sätta lappkatalogen i en lokal med tillgång under renoveringen.

”Men allt finns ju digitalt numera!” säger du kanske. Öh, nej. Det finns en digital version av Katalog -1957 men den är i mycket dålig skick. Titta här:

Väldigt många av posterna i den digitala versionen av lappkatalogen ser ut såhär; i stora delar oläsbar. Vad jag förstår har man skannat in en urgammal mikrofilmsversion. En bättre version tycks vara på gång, men vid upprepade förfrågningar ställda till valda delar av UB:s personal får man mest undanglidande svar.

Det här stör mig, eftersom det skapar ett slags datafriktion i mitt forskningsarbete som hade kunnat undvikas om LUB hade gjort andra val. Det är helt enkelt svårt att navigera i UB:s samlingar under ombyggnaden.

En mer vetenskapssociologisk eller universitetspolitisk observation kan göras. Även om jag sedan länge inte arbetar vid Lunds universitet träffar jag ibland kollegor från min Alma mater, och som mediekonsument följer jag på lite distans vad som händer vid Lunds universitet. Än så länge har jag inte sett något tecken på kritik från ledande krafter inom till exempel de humanistiska och teologiska fakulteterna. Hur kan ni gå med på att en så central infrastruktur som Katalog -1957 stängs ner av Lunds Universitetsbibliotek under lång tid?

Det här inlägget postades i universitets- och forskningspolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.