Borde man inte agera snabbare?

Lena Brundin-Eriksson och Patrik Brundin, som är på plats i Thailand, menar (DN.se) att de nordiska länderna borde skicka flygplan för att forsla hem de akut skadade på sjukhusen i Thailand:

Hon och hennes make kräver att de skandinaviska regeringarna omedelbart skickar katastrofhjälp i form av transportplan för de svårast skadade.

– Situationen är akut och man kan inte vänta. Man har missbedömt situationen. Den är mycket värre än man först trodde, skriver hon.

Men det tycks som om frågan riskerar att dra ut på tiden:

– Då kommer den civila medicinska lagstiftningen in och man måste reda ut vem som har vårdansvaret, säger Peppe Brolén

Borde man inte kalla in Försvaret i det här läget?

Fast det är förstås lätt att sitta här framför datorskärmen och kräva snabba insatser och orera över statsapparatens långsamhet.

(Expressen.se återger paret Brundins mail.)

Det här inlägget postades i Politik: inrikes. Bokmärk permalänken.

18 svar på Borde man inte agera snabbare?

  1. Ludvig skriver:

    Den där Patrik kännner jag…(bekant i alla fall). Jag vet inte hur man ska reagera på det hela…

  2. c skriver:

    Så här säger GP:
    ”Avståndet till Thailand, flygplanstyperna och internationella restriktioner kring militär luftfart gör att inte heller flygvapnet snabbt skulle kunna ordna hemtransporterna.”
    från
    http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=380&a=194974

  3. Gustav skriver:

    Intressant artikel i GP, som ju även hävdar att ”Det finns en internationell spotmarknad för strategiska flygtransporter. Försvaret hyr ibland in plan från annat håll för att transportera tung utrustning” – det måste alltså inte vara försvarets egna flygplan. Det tycks finnas flygplanstyper som har längre räckvidd än Flygvapnets Hercules.

    Sen undrar man om det inte finns – eller borde finnas – avtal mellan civila flygbolag och staten om att ställa flygplan till förfogande i ett skarpt läge. Har ett svagt minne från lumpen om att SAS-flottan skulle kunna användas till transporter i krig, men minnet sviker mig kanske (det är länge sen). Man kunde tänka sig ett samarbete, där ett flygbolag ’tvingas’ hyra ut passagerarplan på kort varsel till staten, och att militären bistår med mobila lasarett och annat.

    Men det är inte svårt att förstå att man inte tänkt i de här banorna tidigare; stora mängder svenskar skadade på andra sidan jordklotet är ett scenario som förstås knappast ingår i de vanliga katastrofövningarna där stat, landsting, militär, hemvärn och liknande aktörer samverkar.

    Räddningsverket skickar för övrigt 25 personer till Thailand ikväll. http://www.srv.se/templates/SRV_news____13663.aspx

  4. Chadie skriver:

    En representant för röda korset (tror jag det var) pratade just om det här i tv igår. Han jämförde med katastrofen i Iran för ett år sedan att då skickades det iväg hjälp helt vilt från olika håll, utan samordning och utan att kontrollera vilken hjälp som behövdes. Ett plan med ett fältsjukhus fick vända på halva vägen för det var inte välkommet.
    Det är trots allt klokara att tänka efter några sekunder innan hjälpen förmedlas. Det var vad han ville förmedla i alla fall.

  5. Gustav skriver:

    Försvarsmakten har två Herculesplan i beredskap för att skicka ner utrustning. Dessutom åker nio extrainsatta flygplan från Thailand till de nordiska länderna det närmaste dygnet, skriver DN. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=359830&previousRenderType=6
    Det tycks alltså hända saker, både vad gäller nordisk samordning och samordning mellan civila och militära resurser.

  6. Bengt O. skriver:

    Holländsk TV rapporterar ikväll att mellan 1500 och 1700 svenskar i Thailand är ”försvunna”. Jag kan inte se några sådana uppgifter från Sverige. Har någon närmare info?

    (Postar samma kommentar hos Chadie)

  7. Gustav skriver:

    Bengt O. – jo, det är den siffran som rapporterats i flera svenska medier. Däremot verkar ingen ha närmare uppgifter om vad den innebär.

  8. Fredrik skriver:

    ”Däremot verkar ingen ha närmare uppgifter om vad den innebär”

    Hur någon kan ha missat detta är mer än jag kan förstå, men siffran är antalet resenärer hos de stora bolagen (Apollo, Fritidsresor, My Travel-gruppen) som bolagen inte har någon information om (vare sig på plats eller via anhöriga). Totalt hade dom cirka 21500 resenärer i området.

    Till detta kommer förstås folk som rest ner på andra sätt, backpackers, bofasta svenskar, etc. De flesta uppskattningarna ligger runt 10000 personer, vilket skulle innebära att en på 300 svenskar befann sig i området över jul. Om du inte känner någon som var där så känner du i alla fall någon som känner någon.

  9. Pelle skriver:

    Det finns fler svenska läkare som ligger skadade i Thailand. En läkarfamilj från Stockholm har mist ett barn. Pappan som är allvarligt skadad har dels ”sytt sig själv” dels behandlat andra barn. Risken för infektioner beskrevs igår som ytterst allvarlig då man inte hade tillgång till antibiotika.
    En anledning till den oerhört försenade svenska hjälpaktionen är säkert ”helgdagssyndromet”. På SVT var enligt uppgift annandagens morgon tom på bilder och information samtigt som CNN och BBC visade katastrofbilder. Om inte ansvariga i Sverige blir riktigt informerade av SVT kan man delvis förstå hur svårt det är att ”trycka på startknappen”. Ned andra ord SVT måste se till att det finns erfarna journalister på plats även på helgen och inte, som jag misstänker, avdela hundvakten till yngste reportern med kortast tjänstgöringstid. På UD hade man säkert också samma typ av bevakning. Förr i tiden sade man att bästa tiden att anfalla Sverige var en tidig söndagsmorgon. Tyvärr har det tydligen ingte ändrat sig…..

  10. Gustav skriver:

    Fredrik – vad jag menade var något helt annat: innebär uppgiften ”1500 till 1700 försvunna” att de flesta i denna grupp lever men av en mängd skäl ännu inte kunnat kommunicera med släktingar, myndigheter och researrangörer? Innebär den att de flesta är döda men ännu inte identifierats och/eller rapporterats? Innebär den något däremellan? Isåfall var på skalan?

  11. per skriver:

    Den svenska regeringen är uppenbarligen inkompetent,eller hur kommer det sig att de finska och norska regeringarna redan i förrgår hade sjukvårdsresurser i Thai?

  12. Eddie Vivenius skriver:

    Enligt uppgift i SV:s ekosändningar så klarar Sverige av nationella kriser inom landet, som drabbar den egna befolkningen. Men vi saknar resurser att klara av internationella kriser som drabbar en mindre del av den egna befolkningen på andra sidan jordklotet. Var och en som beger sig på resa till andra sidan jordklotet borde väl förstå detta?
    Inte ens reseförsäkringar och/eller vaccinationer hjälper i ett fall som detta med force majeure eg. ”större makt”, term som inom juridiken används för att ange sådana omständigheter som kan befria en part från att behöva fullgöra ett ingånget avtal. Force majeure kan även befria från skadeståndsansvar för sen eller felaktig prestation. Ett motsvarande uttryck i äldre svensk lagtext är ”händelser de av högre hand komma” ( Act of God ). Med hänsyn till önskemålet att bättre precisera de ansvarsbefriande omständigheterna förses avtal ofta med force majeure- eller befrielseklausuler.

    Denna naturkatastrof kan i människoliv enbart för Sveriges del vara i paritet med vad USA råkade ut för i samband med WTC 2001. Men mot naturkatastrofer ( Act of God ) kan man inte gå i krig som USA gjorde mot muslimska länder som ansågs ligga bakom angreppet mot WTC 2001.

  13. Fredrik skriver:

    ”Den A regeringen är uppenbarligen inkompetent, eller hur kommer det sig att de B och C regeringarna redan i förrgår hade D i E?”

    Samma fråga ställer man sig i alla länder, för olika värden på parametrarna A, B, C, D, och E. Och för varje D så går det hitta massor med värden där A gjort något som B och C inte gjort.

  14. Fredrik skriver:

    ”Men vi saknar resurser att klara av internationella kriser som drabbar en mindre del av den egna befolkningen på andra sidan jordklotet.”

    I det här fallet är det nog färdiga rutiner som saknas, inte resurser. Se även:

    http://kornet.nu/blindhona/arkiv/001165.html

  15. Roland Pettersson skriver:

    När något sådant här stort händer så skall vi kunna räkna med att Sverige omedelbart hjälper sina medborgare med extraordinära insatser. Jag tänker på finska staten som beordrade Finnair att ställa in ett par av sina ordinarie flygningar och istället flyga bort till Thailand och hämta hem skadade.

    I sådana här akuta krissituationer är snabbhet viktig. Man skall våga att omedelbart gå till aktion även om vissa åtgärder kanske i efterhand visar sig vara fruktlösa.

  16. Dan Jansson skriver:

    Visst vore det bra om den Svenska staten vore först och bäst i allt den förtog sig! Nu framhålls dock den Svenska staten som ett föredöme i Norge, Danmark och i flera andra länder. Vad betyder det?
    En av skillnaderna mot Finland är att Sverige har ca 10 gånger fler saknade än Finland. Detta kanske kräver något litet mer organisation… Eller vad tror du?

  17. EmilV skriver:

    Jag gjorde en liknande reflektion på obunden.se. Den var betydligt mindre välformulerad. Regeringens största misstag var att inte omedelbart lova att göra allt de kunde för de svenskar som råkat illa ut. Det hade inte kostat något att säga så men hade tröstat oerhört många.

  18. EmilV skriver:

    Jag gjorde en liknande reflektion på obunden.se. Den var betydligt mindre välformulerad. Regeringens största misstag var att inte omedelbart lova att göra allt de kunde för de svenskar som råkat illa ut. Det hade inte kostat något att säga så men hade tröstat oerhört många.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.