Också en del av astronomihistorien

Jag har precis kommit hem från dagens föreläsning på kursen ”Människan i universum: den astronomiska världsbilden genom tiderna”. Under rubriken ”Tiden efter Newton” – jag vet, det är en oinspirerande titel – har jag försökt ge ett översiktsperspektiv på astronomins historia under 1700-, 1800- och 1900-talen. Det hela är tänkt som ett slags inledning på den andra halvan av kursen, ett kronologiskt och tematiskt skelett som ramar in föreläsningar om snävare ämnen.

En av de 99 bilder jag visade under min föreläsning var den här:
räknebiträden

Det här inlägget postades i vetenskapshistoria och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Också en del av astronomihistorien

  1. Och damerna är…?

  2. Gustav skriver:

    De är vad som på engelska på den tiden kallades ”computers”, räknebiträden. Charlier inrättade alldeles i början av 1900-talet en räknebyrå på Lunds observatorium, där halvdussinet kvinnliga räknebiträden arbetade med rutinartade astronomiska beräkningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.