Den futtiga framtiden

savoy
”Vad står det på dagens meny här på Savoy 1985? Tre piller och ett glas isvatten?”

I en annons (SDS 3 juni 1970) driver Savoy i Malmö lite med framtidsforskningen; kanske blir framtiden futtigare och tråkigare än vårt liv i nuet? Man ser redan nu tecknen på den teknologiska matens framsteg – ”Våra barn dricker färgat syntetpulver, som smakar precis som apelsinsaft!” – och annonsens retorik lyfter fram denna tekniska utveckling som ett hot mot den fina matlagningskonsten som man höll så högt på Savoy.

Den omedelbara anledningen till annonsen var den framtidskonferens, ”Society and Management in the 1980’s”, som pågick i Malmö första veckan i juni 1970. PLM och dess chef Knut Laurin hade planerat seminariet för att markera koncernens 50-årsjubileum. Välfinansierat som det var, kunde man flyga in stora figurer som Herman Kahn, Daniel Bell och Peter Drucker. Seminariet är ett exempel på den framtidsforskning som fanns i Sverige före Sekretariatet för framtidsstudier skapades: i näringslivsmiljöer, i industrinära organisationer som IVA och dessutom i anslutning till militären i form av FOA.

Man kan om man så vill anlägga ett medialiseringsperspektiv på framtidsforskningen. Och X80 ledde till uppmärksamhet, inte bara bland annonserna, vilket gjorde att plåtburkstillverkaren PLM förknippades med framtidsforskningen, som då var lite ”inne”, konferensen kommenterades upprepade gånger på ledarsidor och Bonniers publicerade en konferensvolym.

X80 är även ett exempel på något som jag finner intressant, den framtidsforskning som fanns innan utredningen ”Att välja framtid” föreslog det som senare kom att bli Sekretariatet för framtidsstudier; en framtidsforskning i näringslivssammanhang, bland privata aktörer. En hypotes jag har är att denna framtidsforskning var en av de impulser som låg bakom framväxten av den statliga framtidsforskningen på 1970-talet. Politikerna, kanske speciellt inom socialdemokratin, ville inte att den viktiga framtidsdiskursen skulle försiggå helt i icke-statliga sammanhang, den var för viktig för att helt lämnas över till privata aktörer, ofta med amerikanska förebilder.
x80

Det här inlägget postades i Framtid och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Den futtiga framtiden

  1. Åh, den där vill ju jag läsa! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.