Hur tillgängliga är data?

Science skriver om ett par papper som visar på bristande insyn i vissa forskningsprojekt: forskare som vill kolla andra forskares resultat nekas ibland tillgång till data. Cirka en tredjedel av de 1849 forskare inom livsvetenskaperna som tillfrågats uppges ha sysslat med sådant ”withholding behavior”. I en parallell undersökning tillfrågades 1077 juniora forskare – doktorander och postdocs – om de ibland nekats tillgång till data; en fjärdedel svarade ja, specielllt inom områden med hög konkurrens mellan forskargrupper eller med länkar till industrin.

Nu kan man ju alltid ifrågasätta den här typen av statistiska undersökningar. Hur beter sig folk egentligen när de besvarar enkäter? Likafullt är det här förmodligen ett inte helt ovanligt fenomen. Och det skulle kunna komma att sanktioneras i svensk lag: i november lämnade utredaren Marianne Levin en utredning till utbildningsdepartementet som enligt Ny Teknik föreslår att forskningsresultat vid svenska universitet – finansierade med offentliga medel – ska kunna hemligstämplas i upp till fem år (20 år om det gäller vetenskapliga resultat som kan leda till patenterbara uppfinningar).

Visst, CUDOS är en saga. Men vi kan väl låtsas, ändå?

Kanske hjälper sekretess – implementerad ”frivilligt” av enskilda forskare som i den amerikanska undersökningarna visade vara så vanligt, eller implementerat genom en kanske kommande svensk lagstiftning – den enstaka forskargruppen en kort tid. Den kanske hjälper till att kortsiktigt kommersialisera ett forskningsresultat. Men vidga perspektivet – i tid och till att gälla något mer än en enstaka forskargrupp/företag/universitet – så är det nog inte speciellt bra. (Och offentligt finansierad forskning bör väl komma hela branscher eller rent av hela samhället till godo?) Förmodligen kan en sådan inlåsning av vetenskaplig kunskap under längre tid sakta ner både den vetenskapliga utvecklingen och takten på tekniska innovationer. Läs mer i Richard Nelsons papper i Research Policy (här finns en preprint för den som saknar access till tidskriften.

Det här inlägget postades i vetenskap. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.