Klimatforskarna och blogging

Klimatforskaren Roger Pielke, Colorado State University, hoppade av en klimatkommitté ledd av USA:s regering, eftersom han hävdar att hans resultat och tolkningar inte fick utrymme. Pielke intar ståndpunkten att andra faktorer vid sidan av koldioxidutsläpp också spelar roll för klimatförändringar. I tungt politiserade områden kan det vara svårt med lösningar som involverar flera faktorer (”nu jäklar är Bush så pass i händerna på oljeindustrin och hans experter är så säkra på att människan inte betyder ett jota i klimatfrågan att vi bara måste få till en entydig lösning: allt är människans fel”). Eller så är han en vetenskaplig diva som inte tolerererar normalt redigeringsarbete. Jag vet faktiskt inte.

I varje fall: sedan en tid tillbaka kör Pielke och hans grupp en blogg. Kanske ytterligare ett exempel på hur inomakademisk blogging kan betyda något för det vetenskapliga samtalet.

[via klimatbloggen, Real climate. Det har redan uppstått en vetenskaplig dialog mellan de bägge bloggarna. Diskussion inför öppen ridå. Lite 1665-känsla får man ändå.]

Det här inlägget postades i vetenskap. Bokmärk permalänken.

4 svar på Klimatforskarna och blogging

  1. Thomas skriver:

    Antagligen en dum fråga, men ändå: 1665-känsla? Jag associerar med pestutbrottet i London, men jag får en känsla av att det inte riktigt är vad du syftar på.

  2. Gustav skriver:

    Det finns inga dumma frågor. Däremot är det dumt att inte våga ställa frågor. Det vågar bara smarta människor – som du, Thomas – göra. Det är kanske därför de är smarta.

    Min luddiga formulering anspelar på att Philosophical Transactions började utkomma 1665, vanligtvis identifierad som den första vetenskapliga tidskriften. Så småningom blev papret den normala formen, inte monografin. Om blogging kommer innebära en liknande förändring vad gäller öppenhet, snabbhet, ökad dialog i den vetenskapliga kommunikationskulturen, det återstår väl att se.

    (Jag sitter och förbereder kvällens föreläsning på Vetenskap och teknik i samhället, 10 p., som kommer handla om forskningens normsystem och litteratur. Därav anspelningen.)

  3. Thomas skriver:

    Phew, tack 🙂

    Jag kollade in kursplanen för teknik i samhället. Innehållet verkade intressant som attans attan. Varför läser jag inte den kursen egentligen?

  4. Gustav skriver:

    Kursen går till våren också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.