PowerPoint i universitetens undervisning

Häromterminen återvände jag från Powerpoint (nåja, jag körde förstås Keynote) till whiteboard + OH i mina föreläsningar. Jag var trött på den linjära formen, svårigheten att improvisera och den låga upplösningen på projektorns bilder. Till detta kom 90 minuters surr från projektorn. Det enda som väl var bra var den arkiveringsfunktion som presentationsprogrammet innebar; där fanns alla mina föreläsningsbilder, snyggt ordnade och omflyttningsbara, till nästa gång det blev dags.

Leonid Teytelman, doktorand på UC Berkeley, tycker likadant. Han undrade hur utbredd uppfattningen var bland studenterna och gjorde en enkät bland 172 studenter. 48 % tyckte att de lärde sig mer på föreläsningar framförda med traditionella tekniker, 40 % lärde sig mer på PowerPointföreläsningar, 12 % visste inte. Projektorn var dessutom sövande: ”60% find staying awake easier during a chalkboard lecture, while only 13% are more alert with PowerPoint.” Och så vidare.

Teytelmans resultat kan förstås skärskådas (hans undersökning är en liten grupp studenter, som av en slump kan en i sig briljant men teknofobisk icke-projicerande föreläsare ha ställts mot en trist, dryg och sövande PowerPointfantast utan att Teytelman tycks ha korrigerat för detta och så vidare). Likafullt tycker jag han har rätt, även om jag bygger det mer på egen erfarenhet än på en enkätundersökning bland studenter.

Det här inlägget postades i Undervisning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.