Sjunde ramprogrammet

Stefan Berglund hade ett seminarium på FPI häromveckan om sjunde ramprogrammet. Intressant! Bland annat förekom en föreslagen utvidgning åt humaniora. Fast allt tal om grundforskning som förekommit inför det sjunde ramprogrammet tyckte jag inte riktigt hade nått fram; som förslaget såg ut fanns det en tonvikt på diverse tillämpade aspekter. Men en fördubbling av EU:s forskningsanslag skulle det ändå bli, enligt förslaget. Bra.

Men, vänta. Nu rapporterar Nature att Joschka och grabbarna i Tyskland inte alls stöder den föreslagna fördubblingen av EU:s forskningsbudget.

Äh, vad fan. Ta några hundra miljarder från jordbrukssubventionerna och satsa på forskningen istället.

Det här inlägget postades i universitets- och forskningspolitik. Bokmärk permalänken.

3 svar på Sjunde ramprogrammet

  1. Bodil Z skriver:

    Tyskland är redan den största nettofinansiären av EU-projektet i dess helhet trots stora egna ekonomiska bekymmer – integrationen av Östtyskland till exempel kräver fortfarande mycket – kanske borde en del andra länder bidra med mer än de hittills gjort…

  2. Gustav skriver:

    Ja, det finns en logik i Tysklands agerande; vissa länder betalar mer än andra. Det är en sak. En annan sak är vad man ska lägga EU:s pengar på. Och i den frågan – alldeles oavsett nationernas bidrag – har jag mer till övers för ett ökat forskningsstöd än fortsatt höga jordbrukssubventioner.

  3. Bodil Z skriver:

    Om detta är jag helt överens med dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.