Vad gör ekonomer?

swopec.jpg Mängden nerladdningar från S-WoPEc uppvisar en avtagande trend sedan ungefär ett år tillbaka. Har ekonomerna tröttnat på att läsa preprints? (De har inte tröttnat på att skriva, mängden preprints ökar stadigt.)

Hypotesen att nedgången skulle bero på att ekonomerna blivit mer intresserade av utomskandinavisk preprintlitteratur tycks inte bekräftas av RePEc som har en liknande nedgång.

Är det som lockat forskare till att använda preprintarkiv den elektroniska tillgängligheten i sig – pdf-er är snabbare än en tur till biblioteket och fem minuter vid xeroxapparaten – snarare än preprintsens karaktär av snabbhet i förhållande till peer reviewprocessen? I takt med att fler och fler riktiga tidskrifter blir elektroniskt tillgängliga i fulltext så minskar den relativa exklusiviteten av elektronisk tillgänglighet som ett preprintarkiv alltid haft.

Det här inlägget postades i bibliometri och scientometri. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.