Hur står det till i skolan, egentligen?

Jag har länge tyckt att diskussionen om obehöriga lärare och kvaliteten i skolan kanske inte alltid hänger samman. Har tänkt mig att någon som läst ämnena men inte gått lärarhögskolan (och därmed klassas som obehörig lärare) kanske skulle, om det var rätt slags person, kunna fungera som lärare i vissa fall. Jag får kanske tänka om. Nu visar det sig att många av de här inte ens läst ämnena:

en undersökning som Skolverket genomförde för några år sedan visar att nästan fyra femtedelar av de obehöriga lärarna helt saknade högskoleutbildning. Huvuddelen av den personal som anställts för Wärnerssonpengarna har alltså endast gymnasieutbildning.

Katastrof. Runt om i landet anställer kommunerna billiga ”lärare” som inte ens läst på högskola. Det här drabbar nog fattigare delar av landet, avfolkningsbygdernas ungdomar får sämre lärare, medan innerstadsskolorna i de stora städerna och universitetsstäderna får god utbildning. Ökad segregering i ”kunskapssamhället”. Var det inte det kritikerna av kommunaliseringen av skolan hävdade skulle inträffa?

Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hur står det till i skolan, egentligen?

  1. Bengt skriver:

    Nu kommenterar jag en gammal blogg…men det här ämnet är och kommer förbli aktuellt.

    Jag är utbildad lärare. Det är nog så att de engagerade lärarna arbetar nog fortfarande i småkommunerna ute i landet.

    Däremot så blir kommuner som botkyrka, huddinge och kommuner med mångkulturellt spektra och höga kvoter invandrare de som blir de riktiga förlorarna.

    Göran Persson var den skolminister som införde kommunaliseringen och han införde också det ekonomiska ansvaret för kommunerna. Han drog då undan benen för en sund utveckling för skolorna.

    Det är nog dock så att det inte är hela sanningen. Skolan kommer att se annorlunda ut och behöver annpassas till informationssamhället.

    Det roliga är att jag nu kan skaffa mig en alternativ platform som lärare eftersom den ”vanliga” skolan fallerar totalt att utbilda kompetens för högskola och universitet.

    I framtiden kommer undervisningen alltmer finnas hemma och i allt flexiblare miljöer. Kanske kommer det nya sociala funktioner som tar hand om den sociala utvecklingen och lärarna kan börja utbilda igen istället för att vara kuratorer och väktare om dagarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.