Webbkamerapolitik

– I författaren George Orwells bok 1984 är det staten som övervakar medborgarna. Jag vill istället göra det möjligt för medborgarna att få direkt insyn hos riksdagsledamöterna. Nu kan alla få se var jag befinner mig och vad jag sysslar med. Dessutom blir det förhoppningsvis också en impuls för människor att höra av sig direkt, om de ser att jag sitter vid skrivbordet.

Tobias Billström, moderat riksdagsledamot, installerar en webbkamera på sitt kontor i riksdagshuset. Via hemsidan tobiasbillstrom.com (.com?) ska man kunna se vad han håller på med.

Sånt där höll mina nördkompisar på universitetet och Framfab (hej Magnus!) på med för fem år sen. Känns liksom lite sent ute.

Kunde inte låta bli att klicka. Men: på lördagkvällar är kameran tydligen inte påslagen. Hmmh.

Och hur mycket insyn i arbetet blir det egentligen av att man kan se en brusig webbkamerabild? Bättre vore väl en webblogg, det skulle ge insyn i hur riksdagsledamöterna resonerar. Tom Watson är ett gott exempel på hur man kan göra.

Försökte övertyga en riksdagsledamot i The Party Formerly Known As Liberalerna om bloggingens möjligheter till kontakt med väljarna. Det var för över ett år sedan. Inget hände. Förstås.

Det här inlägget postades i Blogging. Bokmärk permalänken.

3 svar på Webbkamerapolitik

  1. Chadie skriver:

    Att sätta upp en webbkamera i sitt arbetsrum ger inte direkt någon insyn.
    Jag är tveksam till om en blogg ger så mycket också, fast det är klart en blogg går ju att komma tillbaka till. En sändande kamera ger ju inget om ingen är där.
    Jag tycker grundförutsättningen är fel: ingen behöver övervakas mer, varken myndigheterna oss eller vi över politiker. Däremot mer insyn, mer deltagande i beslut.
    Undrar om det blir fler politiker som bloggar när Erik Stattin nu ska börja jobba på riksdagsbiblioteket.

  2. antus skriver:

    >Försökte övertyga en riksdagsledamot i The Party Formerly Known As Liberalerna om bloggingens möjligheter till kontakt med väljarna.

    Vem då, om man får fråga?

    a

  3. Gustav Holmberg skriver:

    Martin Andreasson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.