Offentlighet, mediekultur och blogging

Oivvio Polite skriver på DN:s kultursida om blogging och wikis. Han anknyter till Habermas idéer om borgerlig offentlighet. När sedan denna agora förvandlats till ett mediemaskineri skulle man kunna se bloggar, wikis mm teknologier som en räddning. Polite har ringt upp Kuro5hins Rusty Foster som hävdar att man nu befinner sig i en situation som liknar 1700-talets press:


Den mediesituation vi har i dag är inte gudagiven, säger Foster. Under den amerikanska revolutionen såg medierna inte ut som CNN. Medierna var Benjamin Franklin och en rad andra personer med var sin tryckpress. De hade ingen ambition att vara objektiva och läsarna visste vilken dagordning de olika tidningar hade. I dag har vi ett enormt mediemaskineri som försöker göra allt i ett tredjepersonsperspektiv. P2PJ, eller kollektivmedier, är partiska och tydliga med sin partiskhet. De återinför en mänsklig röst i medierna.

Det här kan även sägas fast med exempel hämtade från svensk presshistoria.

Mycket av den här nya publikationskulturen drivs av programmerare, open source-människor mm och så kommer det att förbli säger Polite:

Webbloggar och wikier kommer att fortsätta att vara en angelägenhet för i första hand programmerare en lång tid framöver, kanske för alltid. Och världen kommer inte att vara ett sämre ställe för det.

Där tror jag han har fel, big time. Programmerare kommer inte alls dominera bloggar i framtiden.

[Länk via webblogg.net

Det här inlägget postades i Blogging. Bokmärk permalänken.

1 svar på Offentlighet, mediekultur och blogging

  1. Adlard skriver:

    Think simple. Learn different. Macinstruct.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.