Doktorandtjänst utlyst vid tema Teknik och social förändring, Linköpings universitet

En doktorandtjänst är utlyst i Linköping i ett projekt som låter spännande:

Doktoranden ska bedriva forskning inom projektet ”When Communication Networks Come to Die – Socio-Cultural Perspectives on Infrastructural Dismantling”. Övergripande teman i projektet är åldrandet, avvecklingen eller övergivandet av medie- och kommunikationsinfrastruktur och dess kulturella, politiska, historiska och sociala betydelse. Exempel på sådana medieinfrastrukterer är internetinfrastruktur (inkl avvecklandet eller ”nedsläckningen” av fiberoptikkablar, content delivery networks, satelliter och markstationer, mfl); övergivandet av eller ”döende” sociala medier eller digitala plattformar; men även programvara, algoritmer, data och databaser samt annan typ av informations- och kommunikationsinfrastruktur.

Speciellt fokus ligger på att undersöka vad infrastrukturellt åldrande eller avveckling innebär i praktiken för olika aktörer i samhället. Det kan handla till exempel om hur kunskap, (makt)relationer eller kulturella praktiker knutna till åldrande/avvecklande infrastruktur omförhandlas; hur ett ”bra slut” föreställs och utövas samt friktioner och konflikter som uppstår. Den specifika forskningsfrågan och empiriska fall att undersöka är öppna för formulering av innehavaren av anställningen i dialog med handledare och inom ramen för projektet.

Sista ansökningsdag: 2 maj. Läs mer här.

Det här inlägget postades i teknik- och vetenskapshistoria och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.