Kontakt med återförsäljare

Personal vid Lunds observatorium 1982. Bild använd med tillstånd.

En av huvudpersonerna i min version av historien om Astol är Hans Ove Hagerbo. Förutom att göra mycket rent tekniskt som behövdes för att hålla PDS-maskinen och dess kringutrustning igång, la han en inte oansenlig tid på att förhandla gentemot en hel uppsättning tillverkare av hårdvara – centralenheter, bandminnen, diskar, plottrar, radskrivare, kameror med mera – och operativsystem, programmeringsspråk och annan mjukvara.

Det gällde i detta att se till att tala samma språk, att dechiffrera försäljarnas upplägg, att tolka offerter. Forskningsinjörens vardag var fylld av både teknik i en mer konkret mening – att få olika tekniska delar att tala med varandra – och att prata med människor, företag och myndigheter (att införskaffa datorutrustning till en statlig myndighet i början av 1980-talet var inte samma sak som att köpa till ett privat företag); han var en nod i ett heterogent experimentellt system.

Från Astolarkivet.

Det här inlägget postades i astronomihistoria och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.