Fakultet vs institution, en postdoktorstjänst och en spännande workshop

Thomas Kaiserfeld reflekterar över förhållandet mellan institutioner och fakulteten. Läsvärt.

Postdoktorstjänst inom forskningsprogrammet Medicin i livets gränsområden: Fosterforskning och framväxten av etisk kontrovers i Sverige vid Institutionen för idé- och lärdomshistoria, Uppsala. Deadline: 20 januari. Läs mer här.

Spännande workshop: Paper trails, 19-21 juni 2017, UCL:

Often there is more than research inside the books we read. Bookmarks, train tickets, receipts, and menus tucked into pages offer clues about the life of the book itself. Yet the lives of our research material often go unmarked, lost between the gaps in disciplinary boundaries and narrow definitions.

The biographies of books and documents can illuminate their contexts, as printed matter that is sold, passed down or abandoned. What happens when we consider the three moments of production, transmission, and reception together with our own research stories? Documents, like people, have births, lives, and even deaths, so what does it mean to investigate the biographies of texts, objects, and archival records? Beyond the formal roles of cataloguing and archiving, what part do researchers play in shaping the emergent archive?

This is not strictly an intellectual history, nor even a material book history, but something more like a social history of ideas

Läs mer här.

Det här inlägget postades i idé- och lärdomshistoria, vetenskapshistoria och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.