Paketeringsleda

Jag är så innerligt trött på, men samtidigt som idéhistoriker även intresserad av, det varumärkesarbete som pågår i gränslanden mellan näringsliv, utbildningssektorn och forskning. Det finns på de allra flesta håll – igår disputerade Fredrick Backman vid Umeå universitet på en avhandling om hur Kiruna blivit ”Rymdstaden Kiruna” – men här i Lund tycks det som om paketeringsprosan växer till så att det knakar. Till den lista över lundarelaterade begrepp som jag tidigare pekat på läggs nu @Ideon, som enligt Thomas Frostberg förorsakat stor debatt. Genom att lägga till ett @ framför Ideon har man försökt sätta ihop en lösning som ”öppnar upp varumärket för nya aktörer i nordöstra Lund”. @Ideon ”kommer att läggas i ett paraply ovanför parterna i avtalet. Men vi är inte klara med i vilken bolags- och organisationsform det blir”.

Hade jag haft en marknadsföringsbyrå hade jag förstås avrått å det bestämdaste från att använda @-tecknet i de här sammanhangen. Det signalerar e-mail och 90- eller 00-tal. Kör med # istället! Om jag haft en sådan byrå hade jag säkert kunnat skicka en faktura på 250 000 kronor, nu bjuder jag på det gratis.

Ser man till några av de tongivande deltagarna i arbetet nämns en avsiktsförklaring som inkluderar ”fastighetsägarna av företagshotellen i nordöstra Lund – Wihlborgs, Briggen och Vasakronan – samt Medicon Village, Region Skåne, Lunds kommun och Lunds universitet.” En ganska tydlig karta över vår tids sammanblandning av offentligt och privat, där en rejäl dos skattefinansierade medel ingår – som vanligt när det gäller den nya hajpekonomin så är det inte så enkelt som att företag går med vinst och betalar in skatt till det allmänna, de skall snarare få stöd av den offentliga sektorn.

Som anställd vid Lunds universitet kan man ju undra över hur stor del av vår budget går till sådana här aktiviteter. Det rör sig förmodligen om inte försumbara summor, pengar som istället kunde gått till att anställa lektorer som undervisar studenter och anställa doktorander och postdocs som bedriver forskning.

Se vidare Rasmus Fleischers inlägg om varumärkesbyggandet kring Stockholm.

(Parentetiskt sagt: Edison Park, Gateway, Lundaporten och Science Village Scandinavia – som inte bara är ett varumärke utan även ett aktiebolag ägt av Lunds universitet, Lunds stad och Region Skåne med syfte att verka inom området stadsbyggnad och forskningspolitiskt varumärkesbyggande – kan även läggas till listan.)

Det här inlägget postades i universitets- och forskningspolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.