Humanioras forskningspolitik

Lunds universitet framhåller frågan om hur humaniora och samhällsvetenskap kan stärkas i sina prioriteringar inför regeringens kommande forskningsproposition. Den mångvetenskapliga kvartetten Bengt Olle Bengtsson, Thomas Kaiserfeld, Susanne Lundin och Lars J. Nilsson lyfter i ett inlägg på Newsmill fram initiativet. Inte minst ser man det som positivt att humsam sätts in i ett vidare sammanhang.

Det är ett intressant inlägg. Inte minst därför att humsam så sällan förekommer i forskningspolitiska propositioner:

Under en serie regeringar som gått över hela den politiska skalan från vänster till höger har dessa dokument under de senaste decennierna präglats av tekniska, medicinska och naturvetenskapliga satsningar. Det har bokstavligen handlat om allt mellan himmel och jord från rymdforskning till genteknik.

Parallellt med denna utveckling ser vi att allt mindre intresse ägnas åt samhällsvetenskapliga och humanistiska perspektiv med juridik och ekonomi. Möjligen med några få undantag för pliktskyldiga omnämnanden av ekonomisk forskning om hur innovationer och entreprenörskap stimuleras på bästa sätt. Det har helt enkelt saknats en forskningspolitik för andra vetenskapsområden än medicin, teknik och naturvetenskap.

Det här inlägget postades i vetenskap och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.