Galaxy zoo

Amatörastronomi har en lång historia och en intressant utveckling de senaste åren är användningen av nätbaserade verktyg för att hålla igång stora samarbetsprojekt där amatörer hjälper forskarna på olika sätt. Sådana ”citizen science”-projekt handlar om en verklig interaktion mellan forskarsamhället och intresserade icke-forskare, där ett utbyte av arbetskraft, resurser och kunskap sker. Det kan gälla att dela med sig av processorkraft – ”distributed computing” som Folding@home och Seti@home, som jag hade en konferenspresentation om sommaren 2008 – men även samarbeten där deltagarna gör mer aktiva insatser, som Galaxy zoo.

Alex Soojung-Kim Pang diskuterade tidigt den här typen av projekt i termer av erfarenheter av vad vi vet om amatörernas roll i vetenskapshistorien och peer production à la Benkler. Jag tror att det kommer skrivas en del intressant om den här typen av samarbetsprojekt inom STS och vetenskapshistoria de kommande åren. Inom deliberativ demokrati-ansatsen inom forskningspolitik har man ju länge studerat medborgarpaneler och annat, men ofta handlar det bara om att hålla medborgarna informerade om vetenskap; här handlar det om att få medborgarna att aktivt delta i kunskapsproduktionen.

Galaxy zoo, som med en räcka papers visat att det går att göra riktig vetenskap med amatörastronomer som bidrar med galaxklassifikationer, går nu vidare med ett nytt projekt: i Solar Stormwatch bearbetar amatörforskare flödet av data från de rymdbaserade solobservatorierna Stereo på jakt efter solstormar och andra rymdväderfenomen.

Rymdväder är ett intressant område i sig, med bland annat en historia som går tillbaka till femtiotalet och det internationella geofysiska året, och samtida akademi-industrirelationer där forskare försöker utveckla metoder för att utveckla och sprida rymdväderprognoser. Solstormar kan störa vitala infrastrukturella system inom kommunikations- och kraftdistributionssektorerna, vilket ger solforskningen och rymdväderverksamheten spännande tillämpningar. Nu har forskningsfältet alltså även fått en citizen science-aspekt. (Det finns även en iPhone-app för de som vill följa solen och rymdvädret med hjälp av data från Stereo.)

Det här inlägget postades i vetenskap. Bokmärk permalänken.

3 svar på Galaxy zoo

  1. Maskrosen skriver:

    Hej!

    Jag har en blogg om vardag, läkarplugg, PTSD och revansch. Jag kallar mig själv Maskrosen och har valt att vara anonym eftersom många i min närhet inte vet vad jag har varit med om.

    För ett par dagar sedan fick min blogg en utmärkelse. Den ska man även skicka vidare. En av de bloggar som jag har valt att lyfta fram är din blogg.
    Gå in på http://www.maskrosblogg.blogg.se så får du veta mer!

    Tack för en inspirerande och intressant blogg!

    Hälsningar,
    Maskrosen

  2. Nina Wormbs skriver:

    Vetenskapsradio hade ett intressant program om amatörer och professionella här om sistens. Jenny Beckman och Sharon Ryder var intervjuade. Och när jag nu öppnar senaste numret av Science, Technology, & Human Values så finns det en artikel där med titeln: ”Buckets of Resistance: Standards and the Effektiveness of Citizen Science” av Gwen Ottinger. Verkar intressant.

  3. Gustav skriver:

    Nina: Vetenskapsradions inslag kände jag till, men papret av Ottinger har jag inte sett innan. Tack för tipset – ska kollas upp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.