Zotero

Referenshantering bland humanister och samhällsvetare (och kanske en del naturvetare, vad vet jag?) är lite som mailande var 1994: några använder det hela tiden, några är lite osäkra efter att ha prövat på, några använder det inte alls. Det är också ett område som präglades av viss stasis fram tills för ett par år sedan: Endnote var väl den gällande standardmjukvaran.

Utmanaren, Zotero, har väl varit sisådär stabil det senaste året (det är inte alltid sådana här grejer håller jämna steg med nya versioner av Word och operativsystem, till exempel). På min engelskspråkiga blogg har jag skrivit några inlägg om hur det funkar rent praktiskt, och jag måste konstatera att med 2.0, fortfarande en betaversion, och Wordinsticksmodulen 3.0 (en alfaversion!) funkar det hela ganska bra tillsammans med Firefox 3.5.3, Mac OS 10.5.6 och Word 2008.

Det är alltmer sällan som jag numera använder Endnote när jag skriver, Zotero har blivit mitt förstaval.

Zotero, utvecklat vid Center for History and New Media vid George Mason University, är ännu ett exempel på framgångsrik utveckling av högkvalitativ open source-mjukvara i akademiska sammanhang (ni vet, det där som innovationsforskare inte ser om de bara räknar licenspengar och patent i sitt sökande efter universitetens samhällsnytta).

Det här inlägget postades i att skriva. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.