Intervenerande akademiker

Alla akademiker kan inte vara som Archie Brown, vars råd till Margaret Thatcher tycks ha spelat roll i förhistorien till förhandlingarna mellan Thatcher och Gorbatjov 1984.1 Men ändå: mycket av det som historiker gör kan påverka debatt och politik.

Man kanske inte alltid kan hoppas på att landets statsminister aktivt läser aktuella doktorsavhandlingar i historia och litteraturvetenskap (Kim Salomon skriver i en notis i SvD idag om hur Erlander ibland tycks ha gjort detta). Traditionellt sett har vi ju inte minst hållit hus på kultur- och debattsidorna och skrivit forskningsböcker som varit så pass läsliga (till skillnad från i stort sett all naturvetenskap och mycket annat) att debattörer, journalister, politiker (eller ”praktiker” som några samhällsvetare jag känner brukar kalla de som finns utanför akademin …) kan ta till sig vår forskning.

Det är inte säkert att kultursidesartiklar och böcker behöver vara de enda medierna för historiker som vill interagera. Det finns alternativ. Och då tänker jag inte alltid på den inte sällan urvattnade pressmeddelandeprosa som ofta används för att ”sprida” nyheter från naturvetenskap, teknik och medicinska forskare.

Ett intressant initiativ har tagits i England. History and Policy har som målsättning att få historiker att delta i debatten:

* Demonstrates the relevance of history to contemporary policymaking
* Puts historians in touch with those discussing and deciding public policy today
* Increases the influence of historical research over current policy
* Advises historians wanting to engage more effectively with policymakers and media

Här finns, inom mitt eget område, flera exempel: när frågan om ett nationellt ID-kort debatterades i Storbritannien kunde man där läsa Jon Agars diskussion om historiska föregångare; David Edgerton intervenerar i aktuell brittisk forskningspolitik med ett policy paper kring hur forskningspolitik använder felaktig historieskrivning, i praktiken myter, som argument.

Och så vidare: på ”History and Policy” finns en uppsättning historiker som har ambitionen att bidra till aktuell debatt på en lång rad teman.

  1. Odd Arne Westad, ”When all else fails”, TLS 21 & 28 augusti, s 11 []
Det här inlägget postades i Historia. Bokmärk permalänken.

3 svar på Intervenerande akademiker

  1. Maja Fjaestad skriver:

    Intressant, tack, tar mig friheten att länka!
    Maja

  2. Gustav skriver:

    Tack själv!

  3. Pingback: Det perfekta tomrummet › Teknik och spionage

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.