Kallocain

Jag såg ”Din tanke är statens egendom”, en bearbetning av Kallocain av Avdelningen för envägskommunikation och propaganda, en tycker jag gripande gestaltning av Karin Boyes berättelse om ett panoptiskt helvete där en diktatur tar vetenskapen till hjälp för att förtrycka medborgarna.

Det är tydligen amatörteater, men i så fall är det amatörism i ordets ursprungliga bemärkelse. Inte minst gillade jag Therese Hammar som polischefen Karrek – väl avvägd och distinkt levererad sadism!

Spelas en gång till, nu på söndag den 7 december kl 18.

Det här inlägget postades i vetenskap. Bokmärk permalänken.

6 svar på Kallocain

 1. caroline skriver:

  Väldigt synd att så långt fr Sthlm, låter exakt vad en december behöver!

 2. Gustav skriver:

  Man sitter väldigt nära scenen på Lilla teatern, jag var en meter eller så från the action. Det var underbart!

 3. Therese skriver:

  Åh! Tack så mkt för det berömmet. Vad glad jag blir.

 4. Jenny Maria skriver:

  Åh…

  Kallocain och Aniara är två texter av ren genialitet (jag använder det ordet ytterst sällan)

  Jag återvänder ofta till dem och jag tror det kanske är mina två svenska favoriter genom alla tider – åtminstone utifrån ett visst perspektiv.

  Varför spelar mindre sällskap så få gånger? Vi som är lite tröga behöver tid att reagera.

 5. Gustav skriver:

  Jag har inte läst Kallocain sedan gymnasiet – och denna gymnasietid är nu likt en avlägsen hägring långt bakom mig – så jag vet inte hur pass trogna de är texten, men jag tycker de fått ihop en bra uppsättning.

  Ingen aning varför de spelar sällan.

 6. Therese skriver:

  Vi spelar få gånger på Lilla Teatern, dels pga av platsbrist. Vi får bara två helger på oss, tyvärr. Teatern är väldigt attraktiv och det är många som vill spela. Att vi spelar Kallocain så få gånger som 4 (TYVÄRR) är pga olyckliga krockar, då en av skådespelerskorna är med i en annan föreställning under freagen och Lördagen denna helg som är i antågande. Så ni som är sega. Sätt fart!!! 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *