Filformat och stämningar

Jag gick över till Zotero för en tid sedan och är varit väldigt nöjd med mjukvaran. Tidigare använde jag Endnote för att hantera mina bibliografiska referenser. Endnote är också ett bra program men Zotero är snäppet vassare. Dessutom är den open source vilket förstås är bra, men den huvudsakliga anledningen till att jag bytte är hur Zotero fungerar.

Det är rätt många fler än jag som gjort den här mjukvarumigrationen och företaget bakom Endnote tar nu till den juridiska vägen: de stämmer det universitet som ligger bakom Zotero för att det går att använda Endnotes stilmallar i Zotero. Många tidskrifter har ju sina egna varianter på hur en referens skall se ut och Endnote innehåller därför tusentals stilmallar som gör att författaren kan formatera sitt manuskript efter just den tidskrift han eller hon vill skicka till.

Bakgrundsinformation och kommentarer: Academic productivity, Dan Cohen, Thomson Reuters, The Quantum Pontiff, Ars technica.

Update: Mothugg, Nature och Crooked timber.

Det kanske är en storm i ett vattenglas. Zotero bör kunna gå runt det här genom att börja distribuera en version av Zotero som inte kan använda .ens-filer och parallellt se till att skapa en egen motsvarighet till Endnotes stilmallar (några tusen). En sådan pragmatisk lösning bör inte vara någon omöjlighet att skapa relativt snabbt om man ber webben om hjälp; stilmallar är inte helt omöjliga att skriva, inte minst med stöd i sådana här verktyg, och sen använder man ett slags mini-Sourceforge där man lägger upp betaversioner av stilmallar skrivna i CSL, det filformat Zotero använder, och filar på dem tills de ger output som stämmer överens med vad tidskrifterna vill ha.

Det här inlägget postades i att skriva. Bokmärk permalänken.

2 svar på Filformat och stämningar

  1. ArchAsa skriver:

    GÃ¥r det att konvertera en endnote-databas till zotero? Via excel kanske? Jag har 2000 poster i Endnote, men det är min institution som äger licensen och jag kommer aldrig ha rÃ¥d att köpa programmet eftersom humanisters stipendiefonder betraktar mjukvara som lyx…
    Söker desperat efter lösningar på den annalkande katastrofen!

  2. Gustav skriver:

    Ja, det är inte alls svårt och du behöver inte ta omvägen via Excel. Det var inga problem att konvertera min Endnotedatabas: i Endnote exporterar man rubbet i BibTexformat, vilket sedan kan importeras i Zotero.

    Här och här finns lite mer information om min migrering till Zotero.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.