Edy Velander

Sitter och fördjupar mig i svensk reaktorhistoria i form av manuset till en doktorsavhandling av Maja Fjæstad, doktorand i teknik- och vetenskapshistoria på KTH (ska vara opponent på hennes slutseminarium), och vem dyker upp där om inte Edy Velander.

Han har en tendens till att dyka upp lite här och var i mitten av 1900-talet. Sålunda finns han med både i Maja Fjæstads avhandling och i min studie över livsmedelsteknik i det svenska 1950-talet. Samtidigt som han är med och ser till att R1, den första svenska reaktorn, placeras i IVA:s labblokaler på Drottning Kristinas väg håller han på med moderniseringen av den svenska livsmedelstekniken, i form av hans engagemang i Svenska institutet för konserveringsteknik, Georg Borgström och tidskriften Livsmedelsteknik. Atomer och reaktorer, konserver och djupfryst mat.

En rejält tilltagen biografi över Velander är en bra forskningsuppgift för någon att ta tag i. (Visst, det finns en publikation av Gregory Ljungberg, men det är något större jag efterfrågar). En sådan skulle säga rätt mycket om tidens forskningspolitik.

Det här inlägget postades i teknikhistoria. Bokmärk permalänken.

4 svar på Edy Velander

 1. Pär Rittsel skriver:

  Edy Velander var också IVAs man i Matematikmaskinnämnden som byggde datorerna Bark och Besk!

 2. philip wahren skriver:

  Edy Velander var nog den mest meriterade som besökte Berlin och Kaiser Wilhelm Institut med kommissionen mars 1941. Därefter såg han till att underhålla forskningsutbytet med Tyskland för att hamna i Washington 43-44. Det skulle vara intressant att veta om han fungerade som informatör för bla det tyska atomvapenprogrammet.

 3. mats fridlund skriver:

  Du hittar en nanonätverksbiografi över Velander i min avhandling. Jag använder honom som ett exempel för att beskriva den svenska ingenjörskulturen.

 4. Gustav skriver:

  Ahha, tack för tipset! Ännu ett skäl att läsa din avhandling.

  Kul att ses igår – bra att du stannade till i Lund!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.