RSS på Libris/beta

Betaversionen av Libris innehåller ett antal nyheter. En som jag tycker verkar lovande är möjligheten att prenumerera på sökningar i RSS/Atom-format. Forskningslitteraturen är ett någorlunda föränderligt landskap, och RSS/atom brukar ju fungera bra när det gäller att hålla koll på föränderligt webbinnehåll.

Lunds universitetsbibliotek har en elektronisk tjänst som heter Elin, ett slags interface mot tidskrifter, databaser och annat. Man har sitt eget Elinkonto där man kan spara olika saker. En sak som jag gillar med Elin är möjligheten att ställa in automatiska sökningar på begrepp, keywords, författare, bevaka vissa tidskrifter och så vidare. Elin gör automatiskt sökningar i de stora mängder tidskriftsmetadata som finns och signalerar när det dykt upp något nytt papper inom den egna sekten den teoribildning man tillhör, av ens guru någon av fältets ledande forskare och så vidare. Perfekt för den som vill lägga fingret på forskningslitteraturens puls (yes – där satt den, metaforen!).

Problemet är bara att resultaten lassas över till oss användare som e-post. Hade gärna sett att man, som i betaversionen av Libris, istället kunde hålla koll på flödet av papers i Elin via RSS-läsare. Föreslog den här funktionaliteten för en tid sedan, men det verkar inte ha hänt något.

Det här inlägget postades i vetenskap. Bokmärk permalänken.

1 svar på RSS på Libris/beta

  1. Pingback: Projectories

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.