Vem bloggar?

bloggkartan2.jpg

Vad säger fördelningen av bloggar om … tja, saker och ting? Kan man utvinna något slags insikter om det svenska samhället genom att se var bloggarna finns? Eller speglar fördelningen bara befolkningstätheten?

Data från Bloggkartan.se.

bloggkartan1.jpg

Det här inlägget postades i Blogging. Bokmärk permalänken.

6 svar på Vem bloggar?

 1. Johan Folin skriver:

  Jag tycker att mina funderingar bekräftas: Folk i studentstäder bloggar mer än andra. Lund är visserligen en hyfsat stor stad, men folkmängden kan inte förklara en fjärdeplats. De fyra största studieorterna är de fyra översta på listan (OK, Stockholm och Göteborg har rätt många invånare också, så det kanske inte är så konstigt… men men). Jag tycker om att dra snabba slutsatser från data som skulle kunna stämma med mina teorier.

 2. Lindansaren skriver:

  Tror inte det….

 3. Bengt O. skriver:

  Det känns litet naivt att behöva påpeka det här men kartan visar ju bara dem som gjort sig besväret att anmäla sig till just den här speciella siten – det fanns ju dessutom redan en annan på ”lemonad” tror jag. Finns ingen anledning att tro att dessa ca 200 bloggar skulle representera hela populationen.

  Måste också påpeka att vi som inte är svenska svenskar i Sverige som vanligt inte räknas.

 4. Gustav skriver:

  Visst finns det problem med representativiteten. Det tyckte jag var för självklart för att ens påpekas.

  Vad jag menade med mitt inlägg var inte att man skulle bygga alltför stora analyser på det i dagsläget alldeles för lilla samplet som finns på bloggkartan, utan snarare peka på en mer allmän fråga om vem som bloggar och var. OM man fick bättre data än vad som i dagsläget finns på bloggkartan.se, hur skulle det då se ut? Vad tror du? Följer det befolkningstätheten, eller finns det överrepresenterade regioner?

  Lemonad är ett alternativ, precis som du skriver, om man vill ha bättre data. Sen har vi den där geourl, men jag vet inte hur många svenska bloggare som ligger där.

  Det här är väl egentligen ämne för en uppsats i kulturgeografi.

  Vad gäller svenskar i utlandet verkar det som om man kan lägga till det på bloggkartan.

 5. Johan skriver:

  Precis som Bengt O. så måste jag påpeka några småsaker; på lite mer än två veckor har över 500 bloggar placerat sig – även i utlandet. Bortsett från det så tycker även jag att det ännu är för lite data för att dra några konkreta slutsatser.

 6. Vem bloggar.. OMG! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.