Open source biologi

Kritikerna menar att alltför mycket intellectual property tjafs – patent och sånt – är på väg att förstöra viktiga implementeringar av ny biologisk forskning. Det har jag skrivit om tidigare.

Nu ser jag att Open source biotechnology, en doktorsavhandling i ämnet av Janet Elisabeth Hope finns tillgänglig för nerladdning. Hope driver ett projekt i ämnet.

Ämnet förtjänar mer uppmärksamhet, inte minst i Sverige. Kanske speciellt i Sverige, landet där storföretagen och staten sitter så nära varandra. Bland annat i biotekniksektorn. Vad tycker egentligen Pagrotsky och de andra ledande politikerna om open source biology? Ser de inte ett kursras på Astraaktien för sin inre syn när de tänker på begreppet?

För en tid sedan diskuterades frågor om patent på gener, i samband med att frågan var uppe i riksdagen. Bengt Olle Bengtsson skrev en vass debattartikel i ämnet och organiserade även en workshop i ämnet på genetiska institutionen. Jag tror att frågan om patent på diverse vetenskapsbaserade tekniker kan vara nog så viktiga som frågan om patent på liv.

CUDOS, anyone?

Det här inlägget postades i universitets- och forskningspolitik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.