Striden om vetenskapen

Det där gamla science wars, ni vet, handlade ju om att vad man såg som postmodernistisk mumbojumbo (med, mer eller mindre uttalad, vänsteraffinitet) attackerades för att inte förstå vad vetenskap egentligen var. Trist. Dött. Utspelat. Stridsyxan nedgrävd.

Nu kommer nästa (amerikanska) science wars, fast med omvända politiska tecken: det är den amerikanska högern som anses vara antivetenskaplig. Bush och intelligent design och allt det där; motangreppet är The Republican War on Science: the book, the blog och massor av bloggosfärisk aktivitet. Läs mer hos Brian Leiter och Pharyngula.

Oh, dear. Får de svenska politiker som tror på virvlat vatten och annat att framstå som rena rama råpositivisterna.

Det här inlägget postades i vetenskap. Bokmärk permalänken.

3 svar på Striden om vetenskapen

  1. Erik Starck skriver:

    Jo, det är inte bra när ovetenskapliga läror tar sig in i skolan som del av undervisningen:
    http://thel-files.blogspot.com/2005/08/extra-ln-fr-feministisk-frskola.html

  2. Fredrik skriver:

    Tjenare. Skulle genusperspektiv i förskolan vara en ovetenskaplig verksamhet? Låt mig gissa: du har inte bara exakt noll barn på dagis och noll koll på vad man pysslar med på ett daghem, du har också noll koll på hur forskning i allmänhet, och genusforskning i synnerhet, fungerar. En komplett nolla, med andra ord.

    (folk med barn på dagis kan med fördel kolla upp Ingemar Gens’s klassiska projekt på daghemmen Tittmyran och Björntomten. Extra intressant om du har barn av båda könen…)

  3. Erik Starck skriver:

    Aldrig fel att vara en nolla i ett perfekt tomrum. 🙂

    Känns knappt ens lönt att försöka diskutera saken efter ett sådant påhopp, men jag kan ju säga att jag ogillar kollektivism, när politik blir vetenskap som blir religion och när man finansierar en ideologi med skattepengar.

    Får avsluta med ett boktips: http://pinker.wjh.harvard.edu/books/tbs/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.