Nätverk och säkerhet

Lunds universitet registrerar sina studenter och deras studieprestationer i systemet Ladok. Lärosätets ekonomisystem Orfi används för att hålla koll på det komplicerade pengaflödet vid Nordens största universitet. Bägge systemen ligger för närvarande nere ”på grund av nätverksrelaterade säkerhetsproblem”. Studierektorer kan inte, upptäckte jag alldeles nyss, skriva ut intyg till studenter. Ekonomisekreterare kan inte sköta pengarna. Lärare kan inte registrera resultat. Universitetsledningen kan inte göra sina strategiska budgetöverväganden. Och, som en liten detalj, doktorander kan inte lägga in ansökningar i universitetets interna stipendieportal, en nog så viktigt och återkommande aktivitet i doktorandens tillvaro som ser till att han eller hon får pengar till konferens- och arkivresor, bokanskaffning och liknande.

”Databaserna och deras innehåll är inte påverkade så vitt vi kan se för närvarande” noterar LDC på en sida med driftsinformation. Det känns ju tryggt.

Medan jag skrev den här notisen ändrades dessutom LDC:s formulering på sidan. Systemen öppnas nu upp och blir tillgängliga. ”Grundlig genomgång har gjorts av systemen och alla tecken tyder på att intrångsförsök inte varit framgångsrika.”

För en kort stund känns den administrativa basen gunga. Inte bara så att vi inte kommer åt systemen, datordriftspersonal kollar också så att innehållen i systemen inte är påverkade. Själva innehållet i systemet … Pengar och poäng …

Men det klarade sig. Den här gången.

Det här inlägget postades i IT. Bokmärk permalänken.

3 svar på Nätverk och säkerhet

  1. Erik skriver:

    Jag läste i Computer Sweden igår att ni (LU alltså) ska få IP-telefoni och bli landets största installation. Hoppas det håller!

  2. Gustav skriver:

    Åtminstone två pilotinstallationer har utförts: astronomi fick IP-telefoni när de flyttade in i sina nya lokaler för två år sen, och Språk- och litteraturcentrum, helt nyligen. I bägge fallen har det varit initiala problem.

  3. Patrik Sonestad skriver:

    Initiala problem är väl ett äkta understatement. På SOL funkade ju telefonerna utmärkt tills folk började ringa på dem… Jag är mycket skeptisk till IP-telefonin, det är Jan Engvalds eget lilla skötebarn. Vad jag förstår var det svårt att hitta någon leverantör som ville göra en så här stor installation.

    Vad gäller säkerheten på Orfi och Ladok har jag många gånger undrat över hur i hela friden man vågar köra sådana känsliga system ”direkt” på internet. En förklaring jag fick var att det nog skulle vara för dyrt med en brandväggslösning för hela universitetet(!)
    Samma visa gång på gång. Centralförvaltningen vill inte dra på sig några kostnader, heller låter man institutionerna bära kostnader och ta smällarna för alla problem, för hur skulle man debitera en central brandvägg?
    Göterborgs Univ. har sedan länge Site-license för Microsoftprogram. Det innebär att man inte som vi måste hålla kolla på antalet installationer och betala. Varför inte kan man undra? Jo för det skulle ju innebära att centralförvaltningen fick högre kostander.
    Samma sak är faktiskt ett av de stora incitamenten till IP-telefonin. Idag är televäxeln underställd centralförvaltningen och kostar pengar att underhålla. När IP-telefonin införs hamnar kostnaderna istället hos institutionerna eftersom ”växlen” blir virtuell och kommer innebära ett gäng datorer ute hos institutionerna (gissa vem som ska betala dem?).
    SUNK!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.