Säkerhet och amerikanska kärnvapen

Säkerhetsambitionerna/säkerhetsnojan (välj själv!) skruvas upp i USA: efter att några datordiskar försvunnit på Los Alamos inleddes, som bekant, en undersökning och senare stängning av delar av arbetet vid Los Alamos – nu avbryts all hemligstämplad forskningsverksamhet vid de 24 labb som ingår i den av Department of Energy drivna labbarkipelagen. När Natures artikel publicerades i förra veckan var fortfarande två datadiskar försvunna vid Los Alamos och 15 personer hade avskedats. Man befarar att dessa brister kan återfinnas vid fler labb och stoppar tillfälligtvis verksamheten.

Det är lätt att bli skärrad av det här. Men borde det inte vara värre med motsatsen: ett kärnvapentekniskt konglomerat där säkerhetsfrågor aldrig dryftades offentligt, inte förrän plutoniet redan bytt hand och smugglats ut ur landet? Den kompakta tystnaden från flera andra kärnvapenlabb i andra länder och i andra epoker inger inte enbart förtroende.

Är det ett krackelerande amerikanskt system vi bevittnar eller ett som blir säkrare till följd av ökad öppenhet och granskning? Det får framtiden utvisa.

(Tidigare skriverier om Los Alamos här på DPT.]

Det här inlägget postades i vetenskap. Bokmärk permalänken.

1 svar på Säkerhet och amerikanska kärnvapen

  1. Simon skriver:

    Eller hade diskarna aldrig försvunnit? Var det bara en bugg i ett inventariesystem?

    http://techdirt.com/articles/20040811/0038228.shtml

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.