Aggregerad kultursväng

Jag vill ha flöden!

Jag pillar lite med en webbtjänst som aggregerar rss-flöden inom kulturområdet. Dels har jag influerats av Eriks idé om att skapa en metabloggtjänst som aggregerar inlägg tematiskt, inte kronologiskt, dels av Arts & Letters Daily som ger överblick över böcker och debatt.

Erik tänker sig en ganska bred metabloggtjänst som systematiserar inlägg från bloggar inom olika politiska schatteringar, teknik, städer osv. Han tänker sig olika slags social software-goodies som personlig anpassning, kronologiska arkiv och flera olika sätt att pinga siten.

I väntan på en sådan större tematisk sajt – vilken häftig grej den kommer bli! – meckar jag alltså lite med en mer begränsad sajt som ska aggregera texter inom förslagsvis tre områden: film, böcker, essäer/kulturanalys/åsikter. Såväl länkar till andras recensioner/artiklar som egenproducerade texter är av intresse!

Jag föreställer mig att sådana flöden kan skapas på åtminstone tre sätt. Antingen har man en blogg inom något av områdena; Böckernas värld är ett mycket bra exempel. Eller en webblogg med kategorier kan spotta ur sig separata tematiska flöden (rätt lätt att fixa i MT). En tredje metod är att använda använda del.icio.us.

Kolla in prototypen på kultursidan.com och ge mig feedback: föreslå flöden, kategorier mm.

RSS från del.icio.us ger skumma svenska tecken. Vad göra?

Har du flöden inom något av dessa tre breda områden: tipsa mig!

Det här inlägget postades i Blogging. Bokmärk permalänken.

5 svar på Aggregerad kultursväng

  1. David Pettersson skriver:

    del.icio.us-tecknen ser ut som UTF-8-kodning. I PHP gör man utf8_decode, i Perl tror jag man använder utf8::decode.

  2. Annica Tiger skriver:

    Filmer och böcker är väl avgränsade teman.

    Men essäer, länkar, debatt känns väldigt brett. Hur är din tanke bakom detta?

    Det skruvas och pillas på mycket när det gäller bloggeriet nu. På skilda håll. Kan man inte försöka få en synergieffekt och samordna?

    Annica

  3. Gustav skriver:

    David: tack för tipset! Ska rota runt lite och se om det går att lösa.

    Annica: jo, jag vill ha med annat än enbart bok- och filmrecensioner: allmänna kulturobservationer, essäer mm. Håller med om att det kan låta brett men, men något ska man ju kalla det. Och det kanske inte är så mycket bredare än den egentligen oerhört heterogena kategorin böcker.

    Nyfiken på vad du menar med synergieffekter och samordning, utveckla gärna!

  4. johan skriver:

    Jag verkar ha haft samma grundidé som Erik när jag fixade ihop intressant.se för ett par dagar sedan. Där ska det gå att kategoripinga när man har skrivit ett intressant inlägg samt att se de mest intressanta inläggen skriva av andra på framsidan.

  5. Kalis skriver:

    Håller på att testa att mata ut RSS:er från tidskrift.nu (en kultur/tidskrifts -sida). Testa dem gärna om du tycker att de passar in i någon av grupperna. Säg till om det är något knas med RSS flödena.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.