Mörk choklad och marknadsföring

Bloggaren, bloggforskaren och professorn Torill Mortensen avslöjar norskt chokladfusk. Det som basunerades ut som chokladkakor med 70-procentigt kakaoinnehåll (och därmed en produkt som man enligt vissa kan äta mycket av utan att gå upp i vikt (vilket jag inte vet något om, jag går upp i vikt genom att äta annat än choklad)) visade sig vara ett lager av 70-procentig kakao, omslutande något annat. En falsk chokladlegering.

Men hur ska hon gå vidare: ”should I call one of the health/lifestyle journalists first, or Freia [dvs egentligen Kraft Foods]?”

Journalisterna, tycker jag.

Mortensens länk till den norska chokladsorten Freia Premium visar sig, när jag klickar på den, gå till en sida som på svenska presenterar Marabou Premium. Multinationellt livsmedelsföretag + dynamisk hemsida + svensk ip-nummer?

Om det är samma produkt, borde alltså även Marabou Premium fallera i kakaohalt. Empiriska studier bör utföras!

[Via Hilde Corneliusson.]

Det här inlägget postades i Mat och politik. Bokmärk permalänken.

1 svar på Mörk choklad och marknadsföring

  1. Malte Tancred skriver:

    En empirisk studie är redan gjord. Det kom redan för några månader sedan till min kännedom att Marabou Premium inte är ”riktig” 70-procentig choklad. I det finstilta på baksidan kan man läsa att under det tunna ytskiktet döljer sig en blandning med avsevärt lägre kakaohalt, omkring 35 procent om jag inte minns fel. Helt otroligt egentligen, med tanke på hur den högre halten basuneras ut på omslagets framsida. Det saknas dessutom hänsvisning till det finstilta. Dåligt.

    (Vad som också är otroligt är att jag inte bloggade om detta när jag upptäckte det! :-).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.