DAMP och primärdata

Dagens upplaga av Vetenskapsradions veckomagasin (real audio) uppmärksammar den senaste utvecklingen i Gillbergaffären. Gillberg vill inte uttala sig, men hans kollega Hans Forsberg, som forskar i samma område, menar att Gillberggruppens destruktion av primärdata är ”en tragedi” därför att det nu inte finns möjlighet att visa att de av sociologen Kärfve och barnläkaren Elinder ifrågasatta resultaten ”verkligen är sanna”.

Forsberg pekar även på det faktum att forskarbråket, den ”såpa” som han kallar det, utspelats i media. Istället borde en opartisk instans granska det hela, till exempel Vetenskapsrådet.

Vetenskapsradion har talat med andra forskare som är ”mer irriterade på Gillberggruppens tilltag” men de vill hålla sig utanför bråket och inte kommentera det i radio.

Vetenskapsradion pekar även på problemet ur arkivrättslig synpunkt. Universitet är statliga myndigheter som inte kan göra sig av med handlingar hur som helst; Riksarkivet har därför startat en utredning för att ta reda på vad som verkligen inträffat.

Det här inlägget postades i vetenskap. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.