Forskare, media och webben

Var på seminarium i Uppsala igår; Den mediala vetenskapen, redigerad av Anders Ekström har precis publicerats och för att uppmärksamma detta viktiga område organiserade man ett seminarium som diskuterade forskningskommunikation, bilden av vetenskapen i media osv.

Just nu orkar jag inte skriva någon längre summering av seminariet; nöjer mig med att konstatera att det innehöll intressanta föredrag och inlägg av Eva Åhren Snickare, Anders Ekström, Sven Widmalm, Sverker Sörlin, Ulrika Björkstén, Ylva Hasselberg, Johan Kärnfelt, Kaj Johansson med flera. Närvarade var även ett antal informatörer och journalister som knappast sa något alls; Marie-Louise Samuelsson var tyst men antecknade däremot, så hennes åsikter kommer kanske i media istället.

En röd tråd genom flera inlägg var medias över lag undermåliga bevakning av vetenskap som politikområde; i Sverige finns knappast någon motsvarighet till Daniels Greenberg.

Flera av diskussionsinläggen behandlade vilken bild av forskare som informatörer och journalister tecknar. Men deras roller tas ibland över av forskarna själva. Inte minst forskarnas allt vanligare bruk av webbsidor och webbloggar gör att de kan gå runt universitetens informationsavdelningar, informatörerna och journalisterna.

Överlag är forskares användning av webben och bloggar ett område som borde beforskas mer. Intressanta åsikter i frågan: As seen in the world outside academia: A short manifesto for e-visible scholars (pdf) av Alf Rehn, en minst sagt e-visible scholar.

Det här inlägget postades i Vetenskap och media. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.