Green and pleasant (and genetically modified) land

I Storbritannien tar man GM på största allvar. Den brittiska regeringen funderar på att lyfta det moratorium över genmodifierade grödor som varit i kraft en tid och man har nyligen slutfört flera stora undersökningar. Häromveckan publicerades en ”farm scale evaluation” som undersökte genmodifierade grödors påverkan på biodiversitet. Man har även utfört en ekonomisk utredning, som visade att den kommersiella framgången för de genmodifierade grödorna var i högsta grad avhängig konsumenternas acceptans (vilket ju inte är så konstigt i en marknadsekonomi). En naturvetenskaplig studie visade att riskerna för människan är minimala och att GM-grödor knappast kommer påverka brittiska ekosystem, men att GM kan påverka biodiversitet. En offentlig debatt utfördes där 675 möten hölls och 20 000 människor deltog, 1200 brev och e-mail skickades, 36 557 enkäter besvarades och djupintervjuer utfördes med 78 människor. Resultat: allmänheten verkar vara ganska skeptisk.

(Science har publicerat en uppsats med länkar/referenser till de olika undersökningarna. Nature har även en sida med länkar till material (varav mycket tycks vara fritt tillgängligt även för icke-prenumeranter).)

Man har alltså tittat på frågan ur en mängd aspekter. Vad jag kan sakna är ett syntetiskt perspektiv. Det går att argumentera för att alla dessa delar hänger samman i ett system: de ekonomiska vinsterna kräver allmänhetens acceptans, allmänhetens acceptans hänger ihop med allmänhetens tilltro till att de vetenskapliga experterna inte upplevs som ”köpta” av bioteknikföretagen, osv.

Man kan även påpeka att den brittiska ansatsen är högst ambitiös. Jämför med Sverige. Hur bedöms frågan här? Man ser ibland spridda debattinlägg av någon bioetiker eller teolog, provetenskapliga forskningsdebattörer som Torbjörn Fagerström skriver ibland i frågan och på Livsmedelsverket och liknande instanser sitter det säkert folk och gör undersökningar, men annars tycks det saknas rejäla ansatser liknande den i Strobritannien. Ett samlat grepp i form av en samordnad politisk debatt tycks saknas. Men jag kan ju ha fel.

Se även ett tidigare inlägg.

Det här inlägget postades i Mat och politik, Vetenskapsgeografi. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.