Kina och USA i rymden

Ryktena stämde. Det blev en kinesisk bemannad rymdfarkost. Just i detta nu cirklar Yang Liwei, 38 år och enligt uppgift en entusiastisk skridskoåkare och simmare, runt jorden i farkosten Shenzhou 5. Han lär landa ikväll efter 14 banor runt jorden. The Times of India kallar rymdskeppet ett ”skämt”. [space.com]

Space.com citerar dessutom en Pentagonrapport kring det kinesiska rymdprogrammet:

”While one of the strongest immediate motivations for this program appears to be political prestige, China’s efforts almost certainly will contribute to improved military space systems in the 2010-2020 timeframe”

här kan man se var Shenzhou befinner sig. Den kommer tyvärr inte att vara synlig från Lund innan den landar. (Gå in här om du vill göra motsvarande prognoser för någon annan ort än Lund eller andra satelliter.)

Det här inlägget postades i Rymdteknologi. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.