Domännamn hos SR och SVT

”Du kan också följa Ekots nyheter på webben: sr.se och så klickar du dig vidare till ekot.”

Så låter det när Ekots reportrar puffar för sin webbnärvaro. Så låter det också i andra radio- och TV-program som vill peka på webben; ständigt detta ”och så klickar du dig vidare”, ständigt detta envetna kvardröjande vid adresser som är kataloger under sr.se eller svt.se.

Ekot, Aktuellt, Rapport osv är så starka varumärken att de borde ha egna domäner. Att prata om deras webbadresser som underkataloger under Moderskeppets domän är krångligt och lite apart: tänk om alla tidningar i Bonniersfären skulle ha adresser av typen www.bonnier.se/sydsvenskan, www.bonnier.se/expressen, www.bonnier.se/dn, www.bonnier.se/di, www.bonnier.se/alltommat.

(Till saken hör i och för sig att ekot.se pekar på sr.se/ekot. Men man brukar sällan eller aldrig uppge denna adress i radioprogrammen.)

Vad säger den här domänpolicyn om företagskulturen i vårt kära public service-företag? Är det så att man vill hålla de enskilda programmen kort, inget ska växa sig alltför självständigt, ett slags centralisering och micromanagement som inte finns hos andra mediejättar? Eller är detta en grov övertolkning? (Expressen med flera är ju trots allt egna företag i en koncern, medan Aktuellt och liknande program bara är program i ett och samma företag.)

Det här inlägget postades i Webbstudier. Bokmärk permalänken.

5 svar på Domännamn hos SR och SVT

  1. vän av ordning skriver:

    Vad som är riktigt illa är hur SR gick från självklara, konventionsenliga epostadresser enligt program@p3.sr.se till otympliga och bakvända p3program@sr.se. Hu.

  2. c skriver:

    En av anledningarna till att man brukar vilka ha en och samma domän till en ”hel koncern” är att man använder s.k. cookies och sessions, bland annat för loggning och spårning av sina besökare. Nu vet jag inte precis hur det är med sr och svt, men om du tar altavista med svensk front-end,som du kan nå tex med http://www.altavista.se, så dirigerar den direkt om dig till se.altavista.com för att kunna använda session/cookies och loggar från domänen altavista.com.

    Det skulle alltså kunna finnas ett tekniskt motiv/”förklaring” till varför det ser ut som det gör…

    /c

  3. Gustav Holmberg skriver:

    c: om det är som du säger innebär det att man på SVT/SR tycker att webbteknikernas (en handfull människor) önskan om att samla in statistik är viktigare än användarnas (flera miljoner människor) upplevelse av användarvänlighet. Märkligt.

    BBC som, åtminstone i min värld, är ett föredöme inom public service brukar ofta uppge http://www.bbcnews.com som address när de gör reklam för sin webbnärvaro i sändningarna på World Service. Den adressen pekar sen vidare till den något krångligare adress man egentligen använder. Den dirigerar alltså om, på samma sätt som ditt exempel med altavista. Varför kan inte SVT och SR göra likadant? Skriver man in http://www.aktuellt.se eller http://www.rapport.se kommer man ut i ingenmansland. Inte vidare användarvänligt.

    Omdirigering borde ju fortfarande möjliggöra statistikinsamling.

  4. Bengt skriver:

    Hamnade av en slump på den här gamla sidan och kan upplysa om att tio år senare så funkar det som Gustav föreslog, med omdirigering; varken rapport.se, aktuellt.se eller ekot.se leder numera ut i ingenstans, utan man omdirigeras svt.se/nyheter resp ektive http://sverigesradio.se
    Utvecklingen går framåt!

  5. Gustav skriver:

    Där ser man, Bengt – utvecklingen går framåt! Åtminstone på vissa håll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.