2 x Ideon

I Sverige är man bra på innovationer, jämfört med Danmark, åtminstone inom bioteknikområdet, hävdar Ib Groth Clausen på AstraZeneca; här har vi flera stora bioteksatsningar och det ”virker, som om man i Sverige, i hvert fald inden for biotekbranchen, har et godt miljö, der er gunstigt for virksomhedsledelse, innovation og igangsättere. Man skal bare have besögt forskerparken Ideon i Lund en gang for at fornemme, hvad jeg taler om.” (BiotechDenmark nr 5 2003, s 12.)

Men hur pass bra är Ideon, egentligen? Det är en fråga som vi spånat lite kring här på FPI den senaste tiden som en idé för ett framtida projekt. En utvärdering av Ideon ur innovationsmässig och forskningspolitisk synvinkel. I vilken utsträckning är Ideon snarast ett varumärke, och i vilken utsträckning fungerar forskarparken som den ”trading zone” som man kanske ursprungligen hade tänkt sig, som en plats som underlättar samarbetet mellan företag.

För generellt sett är det väl inte så mycket samarbete mellan svenska biotekföretag som är samlokaliserade – visst samarbetar de lokalt och regionalt, men där finns även en viktig internationell komponent. Däremot tycks samarbetet mellan företag och universitet vara desto viktigare och ett område där geografisk närhet spelar roll. Maureen McKelvey, Håkan Alm, Massimo Riccaboni, ”Does co-location matter for formal knowledge collaboration in the Swedish biotechnology-pharmaceutical sector?”, Research policy vol 32 (2003) 483-501.

På väg till mitt kontor (i Ideon Alfa 1) idag såg jag hur en stor lyftkran lyfte moduler på växthusområdet på andra sidan cykelvägen. Monterar de ner eller bygger de till? Det är frågan.

Det här inlägget postades i Ekonomi. Bokmärk permalänken.

1 svar på 2 x Ideon

  1. That’s a pretty interesting view on third party verification.

    third party verification

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.