Webbloggar på universiteten

Anne Galloway håller på att utveckla en ny kurs, ”social studies of information & technology”. Som en del av examinationen förväntas studenterna skriva egna webbloggar som anknyter till kursen.

Det här är ett fält där Jill Walker har mycket erfarenhet; hon har både använt bloggar för att hålla samman informationsflödet på en av sina kurser och låtit studenterna skriva bloggar.

Jag tror bloggar kan vara effektiva redskap för läraren på akademisk nivå. I höst är jag kursansvarig på en ny STS-kurs på Forskningspolitiska institutet, och det vore väl lägligt att sätta upp en blogg i det sammanhanget.

Jag tror också mycket på bloggingen som redskap för kontakt med andra forskare, såväl inom det egna fältet som i angränsande områden. Bland mina läsare finns flera kollegor inom idé- och vetenskapshistoria – hej Sven, Emma, Johan, Kjell och Christer! – och jag har även via mitt skrivande här på Det perfekta tomrummet fått kontakt med intressanta akademiker i andra fält. Dessutom ger formatet möjlighet till kommunikation med läsare utanför universitetsvärlden. Det som vi brukar kalla den tredje uppgiften kan alltså delvis utföras via webbloggar. (Note to self: skulle man alltså sätta upp bloggandet på CV:n? Det indikerar ju ändå ett visst intresse för öppenhet och kommunikation. Eller skulle det bara se löjligt ut?)

Till allt detta kommer bloggandets kanske största fördel: på något sätt har man själv nytta av den. Efter att ha skrivit blogg i ett år är det en ganska stor mängd bibliografiska referenser, länkar, små informationsbitar mm som landat här. Det är inte helt sällan som jag letar efter de här sakerna via bloggens sökfunktion. Det blir liksom ett arkiv över min verksamhet, kronologiskt och tematiskt strukturerat.

I maj går jag S-fakultetens kurs i kommunikation. Bland uppgifterna ingår att göra två testpresentationer, den ena på engelska, den andra på ärans och hjältarnas språk. Funderar på att sätta samman mina idéer om blogging inom det akademiska livet till en sådan tiominuters presentation. Dels tvingar det mig till att tänka lite mer strukturerat kring webbloggar och universitetet, dels ger det möjlighet till lite evangelisation. Det vore ju trevligt om någon annan forskare på Lunds universitet började skriva en webblogg!

Det här inlägget postades i Blogging. Bokmärk permalänken.

1 svar på Webbloggar på universiteten

  1. malin skriver:

    Jag tycker att du absolut ska sätta upp en blog för kursen du ska hålla. Jag håller på att övertyga min USA-baserade sambo att han ska sätta upp enblog. Han är forskare på KTH till vardags inom filosofi. Jag har poängterat precis de fördelar du tar upp…dels möjliga kontakter med andra dels som ett personligt arkiv. men framförallt inbillar jag mig att bloggning kan fungera väldigt kreativt just när det handlar om ideér inspe som man i en blog har möjlighet att kasta ut sig och få feedback på, på ett mindre pretantiöst sätt än vid ett seminarium . jag hoppas att jag kan övertyga honom. Sättet att göra det tror jag är att hitta bloggar inom hans område, det har jag tyvärr inte gjort än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.