Vart går högskolans resurser?

I Stockholms tunnelbanevagnar annonserar man nästan alltid för att studenter ska börja plugga på andra orter än Stockholm/Uppsala. Ofta är argumenten baserade på att det går att få tag på boende (snarare än att de aktuella högskolorna har duktiga lärare och forskare – vilket de säkert har, men det lyfts intressant nog sällan fram som ett argument i annonserna).

Vid mitt senaste besök i Stockholm hade man en stor kampanj för något av de nya lärosätena nära Stockholm – studenter delade ut reklamflyers och syntes på Centralen, informatörer informerade om studier, lägenheter mm.

För ett lärosäte är studenter=pengar. Det gäller att locka studenter.

Några högskolor avsätter pengar och tid åt att locka studenter till att komma dit, andra får kämpa för att klara av undervisningen med små lärarresurser på populära utbildningar med hundratals sökanden som avvisas. Någonstans finns det ett fel i det svenska universitetsfinansiella systemet.

Det här inlägget postades i universitets- och forskningspolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.