USA och den internationella forskningen

Hårdare regler för inresetillstånd till USA efter 11 september 2001 ”are threatening the United State’s position as a magnet for the world’s scientific talent” skriver Nature (3 april). Man rapporterar om protester mot de nya reglerna i Kina, oförstående kongressledamöter och försök att underlätta rörligheten hos forskarna (från såväl konservativa som demokratiska politiker), försök som inte ser ut att lyckas. George W. Bushs vetenskapsrådgivare John Marburger hävdar att han försöker underlätta för forskarna, men enligt Nature är det få som tror att det kommer lyckas.

Man nämner forskare från länder som Sydkorea, Indien, Ungern, Tyskland och flera afrikanska länder som haft problem att komma in, eller som kommit in i USA efter förseningar beroende på de nya visumreglerna.

När det gäller forskarmobilitet tycks alltså USA bli ett mer slutet samhälle. Förmodligen förlorar USA på det här i längden; på många av deras forskarlabb och högteknologiföretag är utländska forskare och tekniker en viktig personalkategori.

Det här inlägget postades i vetenskap. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.