Simulering av pensionssystemet

I en artikel i Sydsvenskan (27 januari) anslogs en alarmistisk ton: rubriken var ”Sveriges pensionssystem kan vara bankrutt år 2040”. Artikeln innehöll egentligen inte så mycket mer än det nu så vanliga svartmålandet av den ekonomiska framtiden. Det mesta hade man hört förut. Men det här:

”-Vi kör simuleringar med en massa scenarier med livslängder och mängder med summor. I de flesta fall visar de att pensionssystemet håller, säger Tomas Nicolin, som är chef för Tredje AP-fonden, en av fem fonder som ska vara en buffert i det svenska pensionssystemet.”

Det intressanta här är inte den positiva grundtonen, som kontrasterar mot de dystopiska utsagorna från Jeremy Siegel i artikeln, utan användandet av simuleringar. Att det är svårt att förutsäga de framtida pensionerna är kanske inte så konstigt; vad jag kan förstå är det en komplicerad väv av framtida börskurser, demografi, ekonomins utveckling mm mm som spelar in. Då tar man till simuleringar som gör det möjligt att ’experimentera’ med pensionssystemet för att se vad som händer vid olika demografiska och andra utvecklingar. Man kan jämföra med ett arbetssätt inom fysiken. Monte Carlo-metoden och liknande metoder för att göra simuleringar har utvecklats under efterkrigstiden för att tackla just sådana här komplicerade fenomen som knappast går att lösa entydigt och analytiskt – galaxdynamik, meteorologi mm.

Nu tycker jag att det vore kul att se lite närmare på dessa simuleringar. Halvt på skämt, halvt på allvar: borde de inte släppa det här som open source software – det skulle väl vara det naturliga med tanke på den beramade offentlighetsprincipen och öppna attityden vi har i svensk förvaltning? Det skulle gynna den pensionspolitiska debatten om man hemma vid köksbordet kunde köra simuleringar och se vad som händer med pensionssystemet givet olika politiska och samhälleliga utvecklingar; det skulle hjälpa medborgarna att fatta informerade beslut när man väljer politiker. På samma sätt som man kan testa olika stadsplaneringpolitiska idéer när man spelar Sim City borde man i Sim Pensionscheme kunna testa pensionspolitiska idéer.

Det här inlägget postades i Ekonomi. Bokmärk permalänken.

2 svar på Simulering av pensionssystemet

  1. Thorvald skriver:

    Håller med om att det vore kul att se ”simuleringarna”. Jag när dock en stark misstanke att de i själva verket är kalkylbladsmodeller. Säkerligen mycket sofistikerade sådana, men inte vad jag skulle kalla simuleringar.

  2. Jonas skriver:

    Thorvalds misstanke är just ett skäl för att man borde få tillgång till dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.