Kinas bloggblockad

Den blockad av blogspot.com som råder i Kina för tillfället (och som jag skrivit om tidigare) tycks fortfarande gälla. Dave Winer har samlat några länkar till relevanta inlägg. Men det finns sätt att ta sig runt; se exempelvis kommentarerna till en post på Burningbird.

UD skriver om Kina: ”Utbyggnaden av Internet går snabbt, även om antalet användare, uppskattningsvis 35-40 miljoner vid 2001 års slut, är litet i förhållande till befolkningen som helhet. Landets myndigheter har utvecklat en betydande förmåga att undanhålla förment känslig information på nätet.” Läs mer.

Å ena sidan har vi en kommunistdiktatur som lägger sig i medborgarnas yttrandefrihet. Ett exempel på detta är psykologistudentetn Liu Di som fängslats minst en månad för att hon ”kritiserat den kinesiska regeringen via internet … [på] olika chat-rooms”. Fallet med Liu Di tycks inte vara unikt: ”I samma takt som internetindustrin expanderar i Kina har regeringen försökt att på olika sätt kontrollera informationen på nätet. De har bland annat blockerat eller filtrerat olika internationella sökmotorer och webbsidor, infört en särskild internetpolis och stängt webbsidor som innehåller kritik mot regeringen. Internetanvändare i Kina styrda av en mängd olika lagar som urholkar deras grundläggande mänskliga rättighet att uttrycka sin åsikt. Vem som helst som använder internet för att komma åt eller vidarebefordra information som klassas som ’känslig’ av regeringen riskerar att godtyckligt frihetsberövas.” Läs mer på Amnesty.

Å den andra sidan har vi Kinas försök att modernisera ekonomin, vilket uppmuntrat användningen av IT och därmed nya kanaler för spridande av åsikter. Man undrar åt vilket håll som utvecklingen kommer gå.

Det här inlägget postades i Blogging, Kina, Politik: internationellt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.