Vad ska ekonomisk forskning handla om?

Alf Rehn skriver om att han menar att resten av ekonomkåren har forskat på fel saker. På en ekonomkonferens i Reykjavik i augusti 2003 ska han hålla i en session som utforskar den okända ekonomin.. Han menar att människan hela tiden lägger en massa pengar på nöje och andra onyttigheter medan den ekonomiska forskningen traditionellt handlat om stålverk, bilfabriker mm. Det här gäller idag i den postindustriella fasen men även historiskt (tänk på kaffe, tobak osv – och tulpanbubblan!). Konferenssessionen ska innehålla papers om det icke-allvarliga i ekonomin.

Låter riktigt spännande och, vad jag kan förstå, en relevant invändning när det gäller ekonomisk forskning. En annan konstig grej är de där ekonomerna som menar att människan är en ekonomiskt rationell varelse. I själva verket är ju många privata inköp är långt ifrån rationella utan styrs av känslor, önskemål mm. Åven på mer aggregerad nivå – aktiemarknaden, större företag – tas nog en del beslut som inte är så speciellt rationellt baserade.

Varför det har blivit så här har jag ingen aning om (det vore intressant att läsa något om ekonomins vetenskapshistoria), men en möjlig förklaring finns säkert i ekonomins scientism. Man identifierade Riktig Vetenskap med naturvetenskap (och då speciellt fysik) och försökte efterapa fysiken vilket gjorde att människan med alla hennes känslor, nycker, hennes växling mellan fantasi och gruppbeteende, liksom försvann från ekonomernas analyser. Det behövs kanske mer samarbete mellan humanister och ekonomer? Man kan mycket väl tänka sig projektkonstellationer där ekonomer, idéhistoriker, etnologer, historiker och andra samarbetar.

Det här inlägget postades i Ekonomi. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.