Historikermötet 2017

Så var det måndag igen och man är tillbaka i den vardagliga blandningen av undervisning, forskning och annat, efter en vecka som präglades av konferensande, nämligen Historikermötet 2017 som gick av stapeln i Sundsvall.

Det var en väldigt lyckad konferens. Socialt, förstås, jag träffade en massa trevliga idéhistoriker, som det var kul att hänga med på Bishop’s Arms och Gambrinus på kvällarna – gamla bekantingar från förr och nya bekantskaper.

Till detta kommer det smörgåsbord av forskning som presenterades i dryga dussintalet parallella sessioner under tre fullmatade dagar. Jag besökte bland annat intressanta sessioner om humanvetenskapernas historia, med bidrag av Kirsti Niskanen, Lisa Svanfeldt-Winter, Per Wisselgren och Anders Pedersson, en session som för övrigt snyggt summerades av kommentatorn Thomas Kaiserfeld. Vidare en modehistorisk med bland annat ett intressant paper om 1900-talets kostymer av Anna Hedtjärn Wester och bra kommentatorsinspel av Leif Runefelt; en session med spännande forskning av Lena Lennerhed om abortfrågan under 1900-talet och Ingemar Pettersson om smakens teknovetenskap.

Själv medverkade jag på en session om framtid organiserad av David Larsson Heidenblad (historia, LU) som innehöll spännande presentationer av, förutom David, Gustaf Johansson, Katarina Nordström (bägge historia, UU) och Hampus Östh Gustafsson (idé- och lärdomshistoria, UU). Mitt bidrag till den sessionen handlade om förhistorien till Sekretariatet för framtidsstudier och den debatt som stod kring framtidsstudierna under några år samt Birgitta Odéns insatser, baserat på mitt kapitel ”Framtiden: historikerna blickar framåt”, i Gunnar Broberg och David Dunér red., Beredd till bådadera: Lunds universitet och omvärlden (Lunds universitet, 2017) pdf

Sammantaget gav konferensen mersmak och jag vill åka igen (nästa gång är på Linnéuniversitetet om två år).

Det här inlägget postades i Historia och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.