Naturvårdsverkets kortsiktighet

Dolly Jørgensen sökte forskningsmedel för en undersökning med ett historiskt perspektiv på viltolyckor på våra vägar. Finansiären, Naturvårdsverkets viltkommitté, avslog ansökan. Det är i sig inget märkligt, som forskare är man förstås van vid att ansökningar inte går igenom. Däremot kan man ju ibland fundera över vilka grunder en ansökan avslås på. Och det gör Dolly Jørgensen i en bloggpost på Curie. Avslaget, menar hon, ”encapsulates so many things that are wrong with contemporary politics, ‘rational’ management, and applied sciences”: man menade att historia är oanvändbart för att förstå samtiden och framtiden.

Vägnätet: snacka om bokstavligt talat trögrörliga strukturer där beslut tagna årtionden tillbaka fortfarande påverkar oss!1

Jørgensen påpekar att det här är ett exempel på en väldigt kortsiktig syn som leder till dåligt beslutsfattande:

It shows how shortsighted our politics, management, and science have become in modern government. Many think that the future only depends on the present, which is a fundamentally flawed assumption. If we are unwilling to examine how the things we do came into being over time, we cannot critically examine our present and future practices to make meaningful changes. History matters to the present and the future.

Jag tror att många organisationer som finansierar och organiserar den kategori av tillämpad forskning som Naturvårdsverkets viltkommitté tillhör i praktiken enbart består av samhällsvetare och naturvetare, och att man därmed har en organiserad blindhet för historiska perspektiv och de användningar sådana perspektiv kan ha.

Mot ett sådant sakernas tillstånd kan man reagera på lite olika sätt, och jag tycker det är intressant att se på hur historiker försökt ompositionera historieämnet och göra det mer policyrelevant, att inte ge upp kampen om samtidsrelevans och tillämpbarhet till samhällsvetarna utan istället försöka intervenera på olika vis.

I Sverige har Birgitta Odén gjort mycket i saken. Och i Storbritannien finns nätverket History and policy (se exempelvis här och här och här). Och redan de gamla grekerna …: Thukydides.

  1. Anique Hommels, Unbuilding Cities: Obduracy in Urban Sociotechnical Change (The MIT Press, 2005). []
Det här inlägget postades i Historia och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.