Det kom ett paket från Totalförsvarets forskningsinstitut

foi1

När man arbetar med framtidsstudiernas historia möter man material av de mest skilda slag. En materialkategori är rapporter skrivna inom ramen för forskningsprojekt eller som ett led i olika myndigheters och organisationers arbete. En annan är böcker som gick ut i stora upplagor och tycks ha varit, under en tid, mycket omtalade i den offentliga debatten, under den tid då framtidsstudier verkligen var i ropet; det som Johan Asplund kallade för den ”futurologiska bokfloden”.1 Den bokhistoriska kontrasten är ganska slående mellan dessa materialkategorier.

foi2

Åren kring 1970 var Försvarets forskningsanstalt väldigt aktivt inom framtidsstudier, vilket genererade en mängd rapporter. Döm om min förvåning när det visade sig att FOA:s fyrtio år eller mer gamla rapporter fortfarande är möjliga att beställa från myndigheten, de lagerhålls och levereras snabbt. Någonstans har dessa maskinskrivna stencilerade rapporter förvarats istället för att makuleras; ett slags långsiktighet som bör uppmuntras.

foi3

All heder åt Totalförsvarets forskningsinstitut som på detta sätt fortfarande tillgängliggör det som skattebetalarna en gång för länge sedan finansierade.

Jag har försökt beställa en rapport av liknande karaktär från IVA; de har inte ens svarat på mail. FOI-IVA 1-0.

Update Några telefonsamtal senare och nu har även IVA levererat sin rapport. FOI-IVA 1-1. Imponerande att de fortfarande lagerför såhär gamla stencilrapporter!

  1. Johan Asplund, Teorier om framtiden (Stockholm: Liber förlag, 1979). []
Det här inlägget postades i Framtid och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.