Att använda framtidsstudier

Sekretariatet för framtidsstudier sammanförde forskare från olika discipliner för att leverera samhälleligt relevanta och användbara resultat. Men hur såg olika aktörer på dess verksamhet? Och hur kan den placeras in i statsapparaten? Två exempel hämtade från arbetet med energifrågor:

I en PM daterad 17 april 1974 skriver Hans Elger, verksam vid FOA, att en framtidsstudie på energiområdet bör skilja sig från ”’normala’ debattinlägg” genom att ges två huvudkaraktäristika. Den skall ha en helhetssyn, och den skall kunna användas för beslutsorientering. Helhetssynen handlar om att analysera olika relationer – ekonomiska, tekniska, politiska, ekologiska etc – mellan det svenska samhället och omvärlden. Arbetssättet skall vara sådant att konsekvenser av olika möjliga framtida utvecklingar ”skall så långt som möjligt konkretiseras och kvantifieras för resultaten skall kunna ligga till grund för en diskussion som inte enbart är av allmän och kvalitativ karaktär.” (Elgers understr.) Studien skall även belysas ur olika samhällsgruppers synvinklar. Studien skall dessutom, menar Elger, så långt som möjligt vara förenligt ”med begreppet ’vetenskaplighet'” samt inte syfta till en gemensam uppfattnings i värderings- och bedömningsfrågor.

Det återstår att se i hur stor utsträckning Elgers uppfattning om vikten av konkretion och kvantifiering kom att realiseras i energistudien, men här har vi i varje fall ett artikulerat futurologiskt vetenskapsideal.

I en organisationsskiss, också den från Sekretariatets för framtidsstudier arkiv, återfinns Sekretariatet och dess energiframtidsstudie vid sidan av departementen, snett uppe till höger, kopplad till energipolitiska delegationen, som samordnar åtgärder som ”kan få stora ekonomiska verkningar inom skilda samhällsområden”; en parallell, i denna organisationsskiss, till Beredningsgruppen för ekonomiskt försvar.
energistudie

Det här inlägget postades i Framtid och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Att använda framtidsstudier

  1. Pingback: Framtidsforskning i ett tomrum : Blind Höna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.