Öppenhet i biblioteksvärlden

HT-delen av UB ger kurser i referenshantering. Det tycker jag är jättebra! Men varför bygger man kurserna enbart på Endnote och RefWorks? Ingenstans i programmet verkar det finnas något moment baserat på Zotero.

För nu ganska många år sedan gick jag över till Zotero, från att ha varit en Endnoteanvändare. Jag tycker helt enkelt att Zotero är ett väldigt bra hjälpmedel för hantering av den ständigt svällande stacken av referenser. Det vore bra om forskare som gick de här vällovliga kurserna på UB fick upp ögonen för Zotero.

Men förutom praktiken finns politiken, och jag kan inte sticka under stol med att jag tilltalas av open source-mjukvaran Zotero. Den är utvecklad i en akademisk miljö, av historiker vid CHNM och har fått finansiellt stöd från forskningsfinansiärer som bland annat Mellon- och Sloan-stiftelserna. Endnote marknadsförs av förlagsjätten Thomson Reuters.

UB/HT har alltså valt att i sin utbildning i referenshanteringsmjukvara bortse från det akademiskt producerade öppna alternativet Zotero.

Man undrar varför. Kanske är det helt enkelt så att Zotero än så länge är ganska okänt bland svenska akademiker och bibliotekarier. Jag vet faktiskt inte. Man noterar i varje fall att vissa andra stora universitet runt om i världen tycks ha en mer öppen attityd gentemot Zotero; MIT, som erbjuder forskarstöd för Zotero vid sidan av mjukvaror som Endnote, är bara ett i raden.

Uppdatering: Mats Fagerberg påpekar att Uppsala universitetsbibliotek ger kurser i Zotero.

Det här inlägget postades i universitets- och forskningspolitik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.