Crowdsourcing i humaniora

Det finns ett antal webbaserade citizen science-projekt som är framgångsrika: man kan klassificera galaxer med Galaxy Zoo, hitta rekordstora primtal med GIMPS eller pyssla med proteinstrukturer på Foldit och Folding@home.

Men inom humaniora har det knappast funnits så mycket. Nu kommer dock ett som ser lite intressant ut: Transcribe Bentham. Japp, det är vad det låter som: man loggar in, får upp en scannad manuskriptsida som man sen transkriberar. Såhär långt har projektet kommit hittills.

Nu kommer det här knappast kunna ersätta riktiga forskningsprojekt – och sådana lär minska i omfång i Benthams hemland, givet de massiva nedskärningar som är på gång i den brittiska universitetssektorn, nedskärningar som tycks slå extra hårt mot humaniora och samhällsvetenskap – men de kan innebära en intressant väg fram för databehandling som hittills inte prövats så mycket i humaniora och samhällsvetenskap.

Apropå nedskärningarna i det brittiska universitetssystemet: här finns, åtminstone för dagen, twitterpulsen på tidsandan.

Det här inlägget postades i Distributed computing. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *